Gravid uke 14

Gravid uke 14

Gravid
Gravid-uke-14

Mange sier at uke 14 er den letteste uken under svangerskapet, men det er mye som forandrer seg! Bevegelsene til fosteret kan være kjennbare for mange, noe som er veldig stas. Noen synes også at dette er en passende tid å gå til innkjøp av mammaklær på.

Fosteret i uke 14

Fosteret er nå tolv uker gammelt. Det veier ca. 50 gram og er ca. 9 cm fra rumpe til isse. Snart vil det være mulig å tyde kjønnet på spedbarnet, da ytre kjønnsorganer er mer definerte og tydelige. Øyne og ører plasserer seg nå på riktig sted på hodet.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Fosteret klarer å bruke hals og nakke til å holde hodet sitt oppe. Det begynner også å vokse små hår på hodet. I tillegg får fosteret fine små hårstrå på kroppen, som beskytter mot rifter og skader og som sørger for at kroppen holder en jevn temperatur. Dette kroppshåret vil forsvinne en uke før fødselen.

Fostervann pustes inn og ut for å utvikle lungene på riktig måte. Spytt produseres, og sugemusklene i fosterets kinn vokser. Armene er nesten ferdig utviklet, mens beina vil vokse litt til. Mange kan allerede begynne å kjenne fosteret bevege på seg, mens andre må vente litt til.

Å være gravid i uke 14

I dette stadiet vil du merke en endring i farge og størrelse på brystene. Dette skyldes store mengder østrogen fra morkaken, og store mengder fett som plasserer seg i brystene.

Brystvortene og området rundt blir gradvis mørkere. Mange vil nå legge merke til at de har fått en mørk stripe som går fra navlen og ned til underlivet, som kalles for fødselsstripen.

Kroppen begynner å danne nye melkeganger. Den vet hva den skal gjøre når spedbarnet kommer til verden; mate det. Du kan begynne å kjenne toppen av livmoren, mellom åtte og ti cm under navlen. Magen har vokst en del nå og det kan kanskje være passende å gå til innkjøp av mammaklær.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Hukommelsen kan være annerledes enn før, og det kan være lett å glemme ting, samt være uoppmerksom. Slapp av og ikke bekymre deg over dette. Dette er helt normalt og vil gå over etter en stund.

Gode tips i uke 14

  • Hold deg i fysisk aktivitet i form av trening eller annen form for mosjon (dette gjelder de som er friske under graviditeten)
  • Tilpass treningen eller mosjonen etter utviklingen i svangerskapet, og hvordan denne type trening eller mosjon oppleves
  • Stryketrening og kondisjonstrening kan gjennomføres uten bekymringer, da dette er helt trygt -Etter tredje mnd derimot, bør ekstremsport som kampsport, fotball og håndball unngås

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Ting å huske på

Er du 38 år eller eldre ved termin? Eller er du eller din partner i en risikogruppe? I dette tilfellet vil du ha krav på fosterdiagnostikk. Snakk med legen om dette, da den vil gi deg en henvisning på dette. Duotest og enten morkakeprøve, eller fostervannprøve er alternativene man har å velge mellom innenfor fosterdiagnostikk. Duotesten skal allerede ha blitt tatt nå, da den anbefales å ta i uke 13. Husk også at du nå skal du ha tatt en morkakeprøve, da dette skjer vanligvis i uke 11-12.

Husk at fra neste uke, uke 15 eller senere, skal fostervannprøve tas.

Vanlige svangerskapstegn i uke 14

  • Større bryster
  • Fødselstripen
  • Små bevegelser fra fosteret i magen