Gravid uke 12

Gravid uke 12

Gravid
Gravid-uke-12

Gratulerer! Du er nå over i andre trimester av graviditeten. Det betyr at risikoen for abort og misdannelser avtar.

Fosteret i uke 12

Fosteret er nå 10 uker gammelt. Det er nå 6-7 centimeter langt og veier 10-20 gram.

Brusken som senere skal hardne og bli til ben, utvikles nå fort. Den er allerede dannet i armer og ben og rundt fosterets hode, og i løpet av neste uke vil hele skjelettet være utviklet.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

I uke 12 utgjør fosterets hode halve kroppslengden, og både nese, munnhule, tunge og tannknoppene hvor melketennene skal komme, er allerede på plass. Strupen og stemmebåndene former seg.

Fosteret har nå reflekser, og det øver seg på å svelge fostervann. Det kan suge og gjespe.

Også resten av fosterets kropp utvikles. Musklene fortsetter å vokse, og fosteret gjør større og sterkere bevegelser. Hjerne og muskler koordineres. Fosteret kan åpne og lukke hendene sine, og suge på tommelen. Tær og fingre får negler.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Å være gravid i uke 12

I uke 12 går graviditeten over i andre trimester. For mange er dette en lettelse, fordi det betyr at risikoen for spontanabort og misdannelser er mye mindre.

Andre trimester varer til uke 28, og oppleves av mange som det letteste. Kroppen har nå på mange måter vent seg til å være gravid. Kvalmen blir som regel borte eller i hvert fall mildere, og også humørsvingningene blir mindre. Problemet med hyppig vannlating blir mindre fordi livmoren har vokst til rett over skambeinet og dermed trykker mindre mot urinblæren.

Svimmelhet og hodepine er derimot normalt, trolig grunnet den økte blodmengden hos den gravide.

De fleste gravide har lagt på seg 1-2 kilo i løpet av første trimester, men det er store forskjeller fra svangerskap til svangerskap. Vektøkningen vil uansett bli større fremover.

Gode tips i uke 12

Spaserturer og rikelig med drikke kan hjelpe mot hodepine. Hvis du har problemer med svimmelhet, for eksempel hvis du reiser deg fort, fins det to råd som kan hjelpe: Bytt stilling sakte, og å ligge med beina høyt (over hjertehøyde).

Hvis plagene blir et hinder i hverdagen, kan du rådføre deg med fastlegen.

Ting å huske på

  • Uke 12 er siste uke for første svangerskapskontroll.
  • Hvis du ikke ønsker barn, er uke 12 også siste frist for selvbestemt abort.