Vannløselig vitamin med mange funksjoner

Vitaminer og mineraler
Vannløselig vitamin med mange funksjoner1

Vitamin B6 – også kjent som pyridoksin – er et vitamin som bidrar til mange oppgaver i kroppen vår. Vi trenger en jevn tilførsel av vitaminet for å opprettholde både energiomsetning og en normal funksjon av immunforsvaret. Hva er vitamin B6 og pyridoksin? Og hva er vitamin B6 bra for? I denne artikkelen ser vi nærmere på disse spørsmålene og gir deg de beste kildene til vitaminet.

Vitamin B6 (pyridoksin) er ett av de vannløselige B-vitaminene som kroppen trenger regelmessig tilgang til, først og fremst gjennom kostholdet. Kroppen er ikke i stand til å produsere vitaminet eller lagre det i kroppen, slik at det krever jevn og regelmessig tilførsel. Heldigvis er det rikelige med vitamin B6 i maten vår, der du finner det i de fleste matvarer i et tradisjonelt kosthold. Vitamin B6-mangel er derfor svært uvanlig i Norge. da overflødig vitamin utskilles via urinen. De beste kildene til B6-vitamin fra mat er animalske produkter som fisk, fugl, svinekjøtt og egg, men det finnes også i enkelte plantebaserte matvarer. Her kan det nevnes både poteter, valnøtter, squash, bananer samt kornprodukter.

Hva gjør vitamin B6 – funksjon og oppgaver

Som de andre B-vitaminene, har også vitamin B6 (pyridoksin) mange viktige funksjoner og oppgaver i kroppen vår. Vitaminet bidrar blant annet til å opprettholde en normal energiomsetning i kroppen. Det vil si at det spiller en rolle for hvordan cellene våre klarer å benytte seg av energien de får fra maten vi spiser. Mange av matvarene vi spiser inneholder proteiner, og disse er kroppen nødt til å bryte ned til enklere former som kroppen kan benytte seg av. Vitamin B6 bidrar til denne nedbrytingen, og gjør det lettere for å kroppen å fordøye proteinet i maten vår. Det bidrar med andre ord til en normal omsetning av proteiner og karbohydrater.

Vitamin B6 hjelper til med å holde deg frisk!

Vitamin B6 er også en bidragsyter til at immunforsvaret skal kunne fungere som normalt. , og vitamin B6 bidrar til en normal funksjon av dette forsvaret. Vitaminet bidrar også til å regulere hormonell aktivitet samt dannelsen av røde blodlegemer. Røde blodlegemer er de blodcellene det finnes flest av i kroppen vår, og er ansvarlige for å frakte oksygen til cellene. De er også ansvarlige for transporten av karbondioksid fra cellene og tilbake til lungene.

Vitamin B6 for mye og mangt

De fleste kan nok føle seg trøtte og slitne innimellom, og det viser seg at vitamin B6 bidrar til å redusere både tretthet og utmattelse. Vitamin B6 spiller også en rolle for at nervesystemet skal kunne opprettholde en normal funksjon. Dette er utvilsomt et vitamin som har mange og varierte oppgaver i kroppen vår, hvor det jobber sammen med de andre B-vitaminene for å holde kroppen i normal funksjon.

Anbefalt daglig inntak

For å opprettholde normale nivåer av vitamin B6, anbefales det et daglig inntak på 1,6 mg for menn og 1,2–1,3 mg for kvinner. Anbefalt daglig inntak for gravide er på 1,5 mg, mens 1,6 mg anbefales for de som ammer. Som tidligere nevnt, er pyridoksin-mangel svært sjeldent i Norge. Det kan likevel oppstå hvis man spiser et ensidig eller utilstrekkelig kosthold. I slike tilfeller kan et komplett kosttilskudd være et godt alternativ, slik at kroppen får de vitaminene den trenger.