Transtudien: Dette er resultatene!

Tran
transtudien

Forskningsprosjektet som er gjennomført i regi av Oslo Universitetssykehus slår fast at tran bidrar til økte nivåer av D-vitamin og viktige omega-3 fettsyrer. 

For halvannet år siden startet Oslo Universitetssykehus opp et stort forskningsprosjekt for å undersøke om tran kan redusere risikoen for koronasmitte. Resultatene er nå publisert av British Medical Journal (BMJ).

Forskere ved Oslo Universitetssykehus så i koronastudien tegn til at tran kunne redusere risikoen for koronasmitte og ønsket å undersøke om det skyldes tranen i seg selv eller livsstilen til de som tar tran. Oslo Universitetssykehus kontaktet derfor Orkla Health, som eier Möller’s, med forespørsel om å bidra.

– Det å ta et aktivt samfunnsansvar under pandemien var viktig og riktig for oss i Orkla Health. Derfor er vi glad for at vi fikk muligheten til å bidra i ny forskning i en tid der usikkerheten rundt korona var stor og det enda ikke var utviklet noen vaksine, forteller Karolina Henriksen, CEO i Orkla Health.

Studien ble gjennomført i perioden november 2020 – mai 2021.

Konklusjonen fra studien er at tran som et lav-dose vitamin D-tilskudd, ikke forebygger covid-19 eller luftveisinfeksjoner. Studien bekrefter at tran er et trygt naturprodukt, og at tilskudd av tran gjør at D-vitaminnivået ikke blir for lavt. I tillegg viste studien av nivået av omega 3 fettsyrer i kroppen økte ved inntak av tran.

Tran er et naturlig tilskudd av blant annet D-vitamin og omega-3. Det er viktig å jevnlig få i seg vitamin D for flere av kroppens funksjoner, blant annet immunforsvaret, muskelfunksjonen, tenner og beinbygning. Omega-3 er positivt for hjerne, hjerte og syn. Siden kroppen vår ikke produserer Omega-3 fettsyrer selv, er vi avhengig av å få det i oss via kosthold eller tilskudd – som tran.

Etter studien ble deltagerne spurt om hva de trodde de hadde fått: Tran eller placebo (maisolje). Av de som fikk tran, svarte de aller fleste at de trodde de fikk maisolje, eller at de ikke visste hva de fikk. Dette viser at tran ikke smaker vondt, eller har den typiske «transmaken» som man gjerne hører om. Og kanskje det kan være med å fjerne smaksbarrieren og hjelpe flere med å bli sunne tranbrukere?

– Det er samme gode grunner til å ta tran nå som før. Kostholdsundersøkelser viser at vi spiser for lite fisk, så mange trenger tilskudd av omega-3 fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv. I tillegg har mange av oss for lavt D-vitaminnivå, spesielt gjennom vinteren, sier John Erik Erdal, R&D Manager i Orkla Health. Han understreker at de gode helseeffektene av tran er veldokumentert.

Lær mer om tran: