Strandryddeuka: Möller's er med!

Aktiviteter og moro
Möller's var med på strandryddeuka. Foto.

Ansatte i Orkla Health – og teamet bak Möller’s – stilte sterke opp for å bidra til Strandryddeuka! Å rydde på stranda er det samme som å rydde i havet – og å bidra til å hindre marin forurensing er viktig for oss. Les hvorfor her!

Strandryddeuka er en nasjonal ryddedugnad som Hold Norge Rent inviterer til hvert år. Målet er å rydde naturen for søppel – en bit av gangen.

Hvorfor er Möller’s med på Strandryddeuka?

Vi vet at mye av søppelet som havner på fortau, i grøftekanter og i skogen til slutt ender opp i havet. Avfall på avveie er en trussel for alt liv i havet – og det er et menneskeskapt problem. Dyr kan forveksle plast med mat eller de kan vikle seg inn i farlige feller – og begge deler kan føre til en lang og pinefull død.

I tillegg brytes plast ned til mikroplast. Forskerne vet ennå lite om nedbryting av plast, og hvordan denne prosessen påvirker havet – og alle vi som spiser fisken og dyrene som lever der.

Havet er matfatet vårt, og et sunt og friskt hav er helt essensielt for oss alle. Möller’s Tran er laget av fersk lever fra arktisk torsk kalt skrei, som svømmer til norskekysten mot slutten av vinteren for å gyte. Havstrømmene fører søppel på avveie nordover fra Europa og Nord-Amerika, og konsentrasjonen av mikroplast i og omkring Arktis er alarmerende høye. Norge er et av de siste stoppestedene før plasten føres videre nordover – og vår innsats kan gjøre en forskjell!

Bli med å plukke søppel for å hindre avfall på avveie. Foto.

 

Tips til deg som vil bli med på Strandryddeuka og plukke søppel:

  • Ta med deg hansker og poser å ha søppelet i
  • Planlegg hva du skal gjøre med søppelet du plukker! Mange gjenvinningsstasjoner tar imot avfall gratis fra ryddeaksjoner, sjekk på forhånd så du er sikker på å fylle kriteriene.
  • Vær oppmerksom på farlig avfall! Håndter det forsiktig, og lever på miljøstasjonen som farlig avfall. Medisiner leveres på apotek.
  • Ha det gøy og gjør det til en fin tur!

Hvordan bli med?

Strandryddeuka er en dugnad alle kan være med på – og du er herved invitert! Enten du vil plukke søppel alene på en av dine faste turer, eller invitere flere til å bli med å rydde et større område – registrer ryddeaksjonene på ryddenorge.no, så blir ditt bidrag med i tellingen!