Hva er multivitaminer?

Vitaminer og mineraler
Hva er multivitaminer

Multivitaminer er en samlebetegnelse på kosttilskudd som inneholder en rekke av de viktigste vitaminene og mineralene vi trenger for at kroppen skal fungere normalt. Ulike multivitaminer inneholder forskjellige vitaminer, mineraler og eventuelt andre virkestoffer, som for eksempel omega-3.

Kroppen vår trenger ulike mineraler og vitaminer for at den skal fungere normalt. Som oftest vil et variert kosthold og nok fysisk aktivitet være nok til at kroppen og dens funksjoner holdes godt ved like, men i enkelte tilfeller kan man trenge tilskudd av vitaminer, mineraler eller andre essensielle næringsstoffer. Det er i slike tilfeller multivitaminer kan være et godt supplement til kostholdet.

Et slikt kosttilskudd med et bredt utvalg av ulike vitaminer og mineraler er Möller’s Total. Dette kosttilskuddet inneholder også omega-3 og antioksidanter i tillegg til flere mineraler og vitaminer.

Fordeler ved å ta multivitaminer

Er multivitaminer bra for meg? Dette er et vanlig spørsmål når det gjelder slike kosttilskudd. Det korte svaret er «ja, det er de absolutt», dersom du mangler en eller flere av disse vitaminene eller mineralene. Slik mangel kan skyldes mange ting, som for eksempel ensidig eller mangelfullt kosthold eller dårlig opptak av enkelte vitaminer, mineraler eller sporstoffer.

Vinteren er som kjent lang i Norden, og ofte kan man få for lite sollys i den mørke og kalde årstiden. I slike tilfeller kan det være et godt alternativ å ta et kosttilskudd som inneholder vitamin D, som for eksempel Möller´s Total som er et multivitamin med vitamin D. Möller’s Total har i tillegg essensielle fettsyrer som EPA og DHA, som også bidrar til at kroppen fungerer optimalt i den mørke årstiden.

Nøkkelingredienser i multivitaminer

Ulike kosttilskudd har forskjellig innhold av vitaminer og mineraler, men følgende er de mest vanlige aktive ingrediensene/vitaminene og mineralene i multivitamintilskudd:

  •       vitamin A
  •       B-vitaminer som B6 og B12
  •       vitamin C
  •       vitamin D
  •       vitamin E

I tillegg til disse vitaminene er det vanlig at denne typen kosttilskudd inneholder mineraler og sporstoffer som sink, magnesium, selen og folat. Noen produsenter har også med essensielle omega-3-fettsyrer som EPA og DHA.

Bruken av slike tilskudd er mest aktuell for spesielle grupper, som multivitaminer når man er gravid, ammende mødre, eldre voksne, veganere/vegetarianere eller personer med spesifikke helseforhold som gjør at de trenger ekstra tilskudd av flere ulike mineraler eller vitaminer. Eldre kan ofte ha et mangelfullt eller ensidig kosthold av flere årsaker, og kan derfor ha god nytte av å bruke multivitaminer for voksen som et daglig kosttilskudd.

Kvalitet og sikkerhet

Det finnes utallige varianter av kosttilskudd og multivitaminer for barn og voksne på markedet, og det er derfor svært viktig å velge et produkt fra en anerkjent produsent som følger myndighetenes retningslinjer for slike tilskudd. Da kan du være trygg på at innholdet er gjenstand for en god kvalitetskontroll, og oppfyller krav til renhet, dosering og andre retningslinjer.

Hvis du vurderer å ta multivitaminer eller andre kosttilskudd, er det også en god ide å konsultere helsepersonell og eventuelt få klarhet i eventuelle vitamin- eller mineralmangler. Dette er spesielt viktig dersom du tar medisiner eller har underliggende helseproblemer.

Matkilder og kosthold

Et normalt, variert kosthold er som oftest er tilstrekkelig for å få i seg nok vitaminer, mineraler og sporstoffer for voksne med normalt god helse. Man bør derfor alltid tilstrebe å legge et godt grunnlag for normal helse via gode og sunne matvaner.

Oppsummering

Som en konklusjon kan vi si at multivitaminer og andre kosttilskudd absolutt har en verdi i tilfeller der kostholdet ikke innebærer tilstrekkelig inntak av nødvendige stoffer som kroppen trenger for normale funksjoner. Dette gjelder særlig ved generelle helseutfordringer, høy alder, graviditet og amming eller et svært ensidig kosthold.

Imidlertid anbefaler vi å konsultere helsepersonell før du starter på denne typen kosttilskudd, og å velge produkter fra anerkjente produsenter som følger retningslinjene for slike produkter.