Hva er Molybden?

Vitaminer og mineraler
molybden

Molybden er et mineral som har atomnummer 42 og atomsymbol Mo. Alle mennesker har små mengder molybden i kroppen, og mineralet har vist seg å være viktig for omsetningen av visse aminosyrer. Molybden har også en funksjon for at viktige organer som nyrer, milt og lever skal fungere normalt. Mineralet dannes ikke i kroppen, og vi er derfor avhengig av å få tilført nok molybden fra eksterne kilder som matvarer og kosttilskudd.

Forskning har vist at kroppen vår inneholder små mengder av mange sporstoffer og mineraler, og dette er stoffer som kroppen vår trenger i store og små mengder. Under definisjonen mineral tar man ikke med grunnstoff som bly, som er giftig. Det er altså en forskjel mellom grunnstoff og mineral/sporstoff. Mineraler/sporstoffer har helt essensielle funksjoner for at kroppen skal fungere som normalt, som for eksempel jern, selen og molybden.

Kroppen må tilføres disse essensielle sporstoffene og mineralene, fordi de fleste av dem vil skilles ut over tid med urin og avføring. For viktige mineraler som molybden, vil et normalt og variert kosthold kunne opprettholde en god balanse, men av og til vil ensidig kosthold og ulike helsetilstander kunne medvirke til at det blir mangel på dette mineralet.

Funksjoner og fordeler med molybden

Kropen vår trenger er viss mengde av mineralet molybden for å fungere normalt, som med alle sporstoffer og mineraler. Selv om dette mineralet normalt finnes i ganske små mengder i kroppen, om lag 7,5 milligram, spiller det en viktig rolle for normale kroppsfunksjoner som for eksempel energiomsetning.

Molybden brukes til enzymprosesser med aminosyrer, og har også viktige funksjoner som sørger for at organer som milten, leveren og nyrene fungerer som normalt. Fordi mineraler ikke lages av kroppen selv, er vi helt avhengige av å få tilført molybden utenfra – for eksempel via et variert og sunt kosthold.

Kilder til molybden

De viktigste kildene til molybden i mat er:

  •       innmat som lever og nyrer
  •       bønner, linser og andre belgfrukter
  •       havregryn og hvetekim
  •       grønnsaker som paprika, purre og hvitløk

Mineralet er ellers til stede i små kvanta i de fleste matvarer, og derfor vil et variert kosthold som regel tilføre kroppen tilstrekkelige mengder molybden til å opprettholde normale funksjoner.

Anbefalt inntak av molybden

Et sunt og variert nordisk kosthold inneholder i gjennomsnitt mellom 100 og 150 mikrogram av dette mineralet per dag som mer enn tilstrekkelig for voksne med normalt god helse.

Tilskudd av molybden

Friske personer med et variert og sammensatt kosthold vil vanligvis ha behovet for mineralet godt og vel dekket gjennom maten de spiser, men i spesielle tilfeller kan man ha behov for molybden som kosttilskudd. Det er alltid lurt å konsultere fastlegen før man eventuelt starter med å ta et kosttilskudd, spesielt dersom du tar medisiner for spesielle helseproblemer.

Dette gjelder spesielt dersom man har et svært ensidig kosthold, eller den generelle helsetilstanden, allergitilstander eller høy alder gjør kostholdet dårlig eller utilstrekkelig. Det finnes kosttilskudd som inneholder molybden, vanligvis omtrent 50 mikrogram per døgndose. Maksimal døgndose i USA er satt til 2 milligram, det vil si 2000 ganger høyere, og det er lite som tyder på at noe større døgndoser enn 50 mikrogram er skadelig.

Oppsummering

Molybden er et mineral som inngår i kroppens normale energiomsetning, og som i tillegg har flere funksjoner i flere indre organer. De fleste med et variert og sunt kosthold vil få tilført nok molybden gjennom maten, men i enkelte tilfeller kan kosttilskudd være et godt supplement.

Dersom du vurderer å ta et kosttilskudd som inneholder molybden, er det lurt å kontakte helsepersonell for eventuelt å påvise mangel, og få råd og anbefalinger om kosthold og tilskudd – spesielt dersom du benytter legemidler til daglig.