Hjernetrim spill for hele familien

Hjernetrim spill for hele familien

Aktiviteter og moro
Hjernetrim spill for hele familien

For å opprettholde en sunn og kvikk hjerne er det viktig at man utfordrer den fra tid til annen. I denne artikkelen kan du finne inspirasjon til morsomme hjernetrim spill for hele familien.

Les mer om hjernetrim her

10 ting

Samle familien og finn frem forskjellige gjenstander, en eller to per person, avhengig av hvor mange dere er. En og en får tildelt en gjenstand og skal illustrere ti forskjellige ting denne gjenstanden kan brukes til. Blir du tildelt for eksempel en fluesmekker kan du illustrere følgende ti ting den kan brukes til: tennisrekker, golfkølle, vifte, trommestikke, fiolin, spade, mikrofon, balltre, stafettpinne og en åre. Roter deretter videre til neste person med en ny gjenstand. Alt kan brukes i dette spillet.

Rollespill med barna

Et godt eksempel på rollespill du kan leke med barna dine er å imitere en dag på skolen. For å utfordre barnet kan du la han/henne være læreren og de voksne kan være elevene. «Læreren» kan gi oppgaver og gi karakterer på lekser, mens klassen tar en tur ut eller spiser lunsj. «Læreren» må kanskje håndtere elever som ikke oppfører seg som englebarn. Denne typen aktivitet lar barnet tilpasse seg nye omgivelser, samhandle på alternative måter å bygge nye kognitive veier. I tillegg til dette får man sjansen til å sosialisere med barna på en ny og morsom måte.

Sorter blokker etter farge og form

Med denne typen hjernetrim spill får man virkelig testet og brukt hjernen. Dette spillet eller leken går ut på at man sorterer blokker etter farge og form. For eksempel skal barnet eller den voksne sortere ut alle de røde blokkene, eller alle blokkene som er firkantet i en bunke. Denne typen spill lar barnet få muligheten til å forstå hvordan ting fungerer. Man kan ta dette et steg videre ved å la barna hjelpe til med å ta ut av oppvaskmaskinen og sortere bestikket i skuffen, eller sortere klesvasken etter farger.

Les også: Hjernetrim – gåter for store og små

Visualisering med motivkort

Plasser kort med forskjellige motiver rundt om i hjemmet, og etter en stund kan du spørre barna hvor et konkret kort befinner seg. For eksempel, «hvor kan jeg finne et kort med bilde av en elefant?». Denne typen spill vil stimulere barnets hukommelse. Husk å bytte kortene etter noen dager.

Puslespill og brettspill

Her er det bare å dra frem alle brettspillene og puslespillene fra gamle dager. Denne typen spill er morsomt for hele familien, samtidig som man virkelig får utfordret hjernen.

Ordtest

Ved å utfordre barna dine til en ukentlig ordtest vil man samtidig utvikle vokabularet deres. Lær barna dine ett nytt ord hver dag og dets mening, og i slutten av uken kan du arrangere en ordtest basert på ordene barnet har lært gjennom uken.

Ordlek

Skriv ned så mange ord du kommer på som starter på en spesifikk bokstav i løpet av to minutter. Prøv bokstaver som for eksempel M,T og K, eller utfordre deg selv med O eller Æ.

Hjernetrim spill-apper

Det finnes mange forskjellige apper hvor man kan utfordre hjernen, og teste de ulike delene for å utvikle og forbedre de forskjellige aspektene. Peak, Personal Zen og Fit Brains er tre eksempler som hjelper deg med å holde hjernen kvikk og konsentrert.

Se også