Gravid uke 7

Gravid uke 7

Gravid
Gravid-uke-07

Allerede i uke 7 kan fosteret reagere på berøring, så ikke nøl med å kose med magen!

Embryoet i uke 7

Embryoet er nå fem uker gammelt, og 9–14 millimeter langt. Det er med andre ord like stort som en bønne.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

I svangerskapsuke 7 blir fosteret mer og mer formet. Halsen og ansiktet trer tydeligere frem og føttene blir 2 mm lange. Hjertet er ferdig dannet med skillevegger, og skjelettet, kraniet, nyrer, blodstrøm og muskler er i rivende utvikling. Anlegget for ansiktet er formet med en åpning for munnen, to små nesebor og tydelige tegn til hvor øynene skal komme.

Embryoet ligger nå fullstendig innelukket i fosterhulen som fylles med fostervann. Her inne kan fosteret bevege seg fritt, og fostervannet beskytter det mot trykk og støt utenfra.

Les også: Gravid – Dette skjer de første ukene

Å være gravid i uke 7

Brystene dine vokser, og areola (det brune rundt brystvorten) blir mørkere for å forberede brystene til amming. Blodårene i brystet kan sees som små nettverk i huden.

Det er vanlig å føle seg svimmel, spesielt hvis du står oppreist lenge. Dette skyldes graviditetshormonene som gir lavere blodtrykk.

Når du er gravid, kan du også få aversjoner mot enkelte typer mat, og sterk trang – cravings – til å spise andre matvarer. Hvis maten du har dilla på er sunn, er det selvfølgelig ikke noe problem. Og ellers er det selvfølgelig ikke noe i veien for å gi etter for trangen av og til.

Gode råd i uke 7

Nøl ikke med å kose med magen. Allerede i 7. uke av graviditeten kan fosteret reagere på berøring, og fostervannet gir det god beskyttelse.

Ha også et bevisst forhold til hva du spiser og drikker. Det er jo du som sørger for blod og næringsstoffer til den lille i magen din.

Siden graviditeten kommer til å ta på for hele kroppen, er det også lurt å trene eller mosjonere nå – enten du ikke har vært så flink til dette tidligere, eller allerede er i god form. Hvis du var i god form før graviditeten, er det ingenting i veien for å trene med høy intensitet. Hvis du ikke har trent tidligere, bør du ifølge NHI trene litt roligere.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Ting å huske på

Begynn å tenke på hvor du ønsker å gå på svangerskapskontroll, og bestill time. Valget står vanligvis mellom fastlege, helsestasjon med jordmor, privat jordmor eller gynekolog. Det viktigste er at du føler at du blir godt ivaretatt. Du kan bytte senere hvis du ikke er fornøyd med oppfølgingen.

Vanlige svangerskapstegn i uke 7

  • Hyppig vannlating (fra ca. 6-8 uker)
  • Svimmelhet
  • Kvalme
  • Areola blir mørkere

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Spis vekk gravid-kvalmen