Gravid uke 26

Gravid uke 26

Gravid
Gravid-uke-26

Fosteret skal bevege mye på seg, hver dag. Det reagerer på berøringer, lys og lyd – og utseendet er omtrent som det vil være ved fødselen.

Fosteret i uke 26

Fosteret er nå 24 uker gammelt. Det er cirka 31 centimeter langt og veier rundt 950 gram.

I uke 26 er fosterets utseende omtrent slik som det vil være ved fødselen, bortsett fra at den lille naturligvis er både mindre og tynnere. Hjernen har vokst kraftig i de siste ukene og har nå flere hjerneceller og større overflate.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Også hørselen og fosterets andre sanser har utviklet seg voldsomt. Det reagerer på både lys, lyd og berøringer, og kan høre dine hjerteslag, pust, puls, tarmlyder og stemmer til familiemedlemmer. Støynivået inne i livmoren er imidlertid høyt – det kan faktisk sammenlignes med bystøy. Det er derfor ikke rart at nyfødte barn gjerne sover tungt selv når mamma eller pappa støvsuger.

Å være gravid i uke 26

Magen begynner å bli stor nå. Du har kanskje fått strekkmerker på huden. Disse er rødaktige striper på for eksempel mage, rumpe, lår og bryst. Noen gravide får mye, andre får lite eller ingenting. Strekkmerkene kan blekne og bli mindre over tid, men de forsvinner aldri helt. Myke oljer og kremer kan gjøre huden mer elastisk og dermed virke forebyggende.

Nå vil – og skal – du kjenne at fosteret beveger seg hver eneste dag. Dette er din garanti på at alt står bra til med det lille livet i magen. Hvis det er stille der inne, kan du prøve å hoppe og danse litt eller drikke noe sukkerholdig. Ha gjerne godt med isbiter i drikken, fosteret vil reagere på temperaturforandringen. Hvis du fremdeles ikke kjenner liv, må du ta kontakt med lege eller jordmor. Fødeavdelingen på sykehuset vil også ha lav terskel for å undersøke at alt står bra til med den lille.

Les også: Dette skjer med kroppen etter fødsel

Gode tips i uke 26

Nå nærmer du deg slutten av andre trimester, og kan begynne å forberede deg på innspurten av graviditeten.

Kanskje ønsker du og partneren din å delta på et fødselsforberedende kurs? De fleste fødeavdelinger tilbyr også omvisning for gravide, hvor de også gir informasjon om hvilke typer smertestillende midler du kan velge mellom. Dette er i så fall sterkt anbefalt; det gir en god trygghet å vite nøyaktig hvor dere skal gå når fødselen starter!

Les også: Dette bør pappa vite før barnet kommer

Myke oljer og kremer kan forebygge strekkmerker.

Ting å huske på

For å søke om foreldrepenger, må dere legge ved en bekreftelse på termin som er skrevet ut etter uke 26 – altså nå. Mange fylker har lang behandlingstid, så det er best å søke så fort som mulig. Den nødvendige bekreftelsen får dere av fastlegen eller jordmor. Ved søknaden må dere også legge ved informasjon om inntekt og ansettelsesforhold fra deg og arbeidsgiver.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken