Gravid uke 13

Gravid uke 13

Gravid
Gravid-uke-13

Fosteret begynner å produsere urin og hormoner, og hele skjelettet er dannet. Presset på din blære blir mindre, og kanskje øker lysten på å trene?

Fosteret i uke 13

Fosteret er nå 11 uker gammelt. Det er 8,5 centimeter langt og veier rundt 35 gram.

Hele skjelettet er dannet, men mye er brusk. Prosessen med å hardne brusken, altså å gjøre den til ben, vil pågå nesten helt frem til fødselen. Fosteret har også begynt å produsere egne hormoner, i bukspyttkjertelen hvor insulin dannes. Også skjoldbruskkjertelen er ferdig utviklet.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Å se til begynner fosterets ansikt nå å anta menneskelige former, blant annet fordi øynene kommer nærmere hverandre. Hjernen utvikler seg stadig, og fosteret begynner å produsere urin som det tisser ut i fostervannet. Fosteret svelger denne urinen sammen med fostervannet, men urinen er steril – og dette er noe alle fostre gjør.

Fosteret vil også reagere hvis du presser forsiktig mot livmoren – selv om du ennå ikke kan kjenne at det beveger på seg.

Å være gravid i uke 13

Svangerskapet er nå over i andre trimester, noe som for de aller fleste betyr at svangerskapsplagene blir mindre og enklere å leve med.

En av de største lettelsene er kanskje at kvalmen for de fleste gravide avtar nå. Presset mot din urinblære blir også mindre, slik at du ikke lenger må tisse «hele tiden». Dette skyldes at livmoren stiger opp fra bekkenet, og i stedet vokser oppover i magen.

Graviditetshormonet progesteron gjør imidlertid at maten passerer saktere gjennom fordøyelsessystemet, noe som kan gi forstoppelse. At livmoren vokser kan også gi såkalte ligamentsmerter. De er helt ufarlige. Men hvis du er i tvil, så dobbeltsjekk smertene hos en lege eller jordmor.

Kanskje har du fått en mørk streng fra navlen og ned? Denne kalles linea fusca og forsvinner en tid etter at du har født.

Gode tips i uke 13

Siden de fleste gravide alt i alt opplever mindre svangerskapsplager nå, er det anbefalt å trene. Sammen med fiberholdig mat og nok væske vil regelmessig mosjon blant annet kunne hjelpe fordøyelsen, slik at du unngår forstoppelse. Gravide som trener, opplever også både svangerskapet og fødselen som enklere enn de som ikke trener, og aktiviteten forebygger svangerskapsforgiftning. Du bør likevel unngå kontaktsporter som kampsport, fotball og håndball. Hold også treningen til et moderat nivå, og ikke press kroppen.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

I stedet for å sove på ryggen kan det være lurt å finne en annen sovestilling fremover. Når du ligger på ryggen, øker presset på organer og blodårer.

Ting å huske på

Hvis du har krav på tidlig fosterdiagnostikk, er uke 13 siste mulighet for å ta såkalt duotest. Dette er den eneste testformen som ikke gir risiko for spontanabort, men den gir ikke 100 prosent sikkert resultat.