Gravid uke 11

Gravid uke 11

Gravid
Gravid-uke-11

Den mest kritiske perioden er over: Fosteret har via navlestrengen forbindelse til morkaken, der det får oksygen og næring gjennom blodet.

Fosteret i uke 11

Fosteret er nå 9 uker gammelt. Det er 41-52 millimeter fra isse til sete, og veier 5-10 gram.

De fleste organsystemer er dannet, og det skjer ikke lenger store nydannelser i fosteret. Hjernen har stort sett samme struktur som den vil ha ved fødselen, og de ytre kjønnsorganene vil være klart synlige. I resten av månedene frem mot fødselen skal fosteret stort sett bare vokse.

Les også: Dette skjer de første ukene

Hodet utgjør nesten halvparten av fosterets kroppslengde, og spesielt beina er korte. Men fremover vil resten av kroppen vokse raskere enn hodet, slik at proporsjonene litt etter litt blir mer normale.

Å være gravid i uke 11

For hver dag som går, minsker faren for spontanabort.

Noen gravide kjenner en lett verking i nederste del av halebeinet fordi livmoren vokser. Dette er helt normalt og ufarlig. Fremover vil livmoren vokse opp fra skambeinet, og det vil bli stadig tydeligere å se at du er gravid.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

For mange vil kvalmen ha gitt seg i uke 11, men andre gravide vil fortsatt oppleve kvalme en stund fremover.

Gode tips i uke 11

På dette tidspunktet kan det være lurt å begynne å tenke på svangerskapskurs. Kontakt din jordmor i kommunen for å få mer informasjon om hvilket tilbud de har. Mange private klinikker og jordmødre tilbyr også kurs i forskjellige former og med ulik varighet.

Ting å huske på

Første svangerskapskontroll skal skje i uke 8-12. Du kan gå til fastlege eller jordmor på helsestasjonen, men husk at du uansett må bestille kontrollen selv.

Les også: Alt du må vite om svangerskapskontrollene

Hvis du har krav på tidlig fosterdiagnostikk, bør du bestille denne senest nå. Første uke er som regel kun for veiledning og å velge hvilken type diagnostikk du vil velge.