Gravid uke 10

Gravid uke 10

Gravid
Gravid-uke-10

Rundt uke 10 vil du oppleve vektøkning, og mange føler at nå er de gravide «på ordentlig».

Fosteret i uke 10

Fosteret er nå åtte uker gammelt. Det veier 2,5–4 gram og er 3,3–4,1 centimeter fra rumpe til isse.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Frem til uke 10 har det ufødte barnet egentlig blitt kalt et embryo. Men nå har det nådd sin endelige form. Alle indre og ytre strukturer og organer er anlagt, og fra nå skal fosteret bare vokse og modne frem mot fødselen.

Både kjønnsorgan og forstadiet til eggcelle- og sædcelleanleggene er til stede, men det er ennå for tidlig å si noe om barnets kjønn gjennom ultralyd. Nyrene har begynt å produsere urin, og øynene er tydelige. De er imidlertid dekket med et tynt hudlag som senere skal bli til øyelokk. Først i 5.–7. måned vil fosteret åpne øynene.

Hjernen er inndelt i en høyre og en venstre hjernehalvdel, og den begynner å få kontroll over kroppens bevegelser. Som gravid er det ennå en stund til du kan kjenne disse bevegelsene, men bare vent. Du kommer til å kjenne mye bevegelse fra barnet i månedene fremover!

Les også: Fem typiske gravidplager

Å være gravid i uke 10

Vektøkningen begynner å merkes, og blodmengden i kroppen din vil gradvis øke. Livmoren er på størrelse med en appelsin, og du kan føle at du har fått mage selv om den ikke synes utenpå. For mange begynner det nå å føles som om de er gravide «på ordentlig».

Den voksende livmoren dytter tarmer og urinblære oppover, og du må tisse oftere enn vanlig. Magen kan også virke oppfylt fordi det dannes gasser som gir deg ubehag, ettersom tarmene arbeider tregere enn vanlig.

Mange sliter også med kvalme. Trøsten er at dette som regel gir seg innen uke 12–13.

Les også: Gravid og vondt i magen – Her er gode råd mot oppblåst mage og forstoppelse

Gode tips i uke 10

Hvis du har dårlig appetitt i disse ukene, er det lurt å ha litt mat stående ved sengen. Da kan du spise litt, for eksempel et par tørre kjeks, når du står opp.

For å unngå kvalme utover dagen, kan det lønne seg å spise hyppige og små måltider.

Pass på at du sjekker jernlageret ditt, gjerne så tidlig som mulig. Behovet for jern er ikke høyere enn normalt, men det viser seg at mange gravide ikke har stort nok lager av jern til at det varer et helt svangerskap.

Les også: Riktig jernholdig mat for gravide

Ting å huske på

Har du vært på første svangerskapskontroll? Hvis ikke, er det på tide nå. Den skal skje senest i uke 12. Hvis du er over 38 ved termin eller av andre grunner har krav på tidlig fosterdiagnostikk, bør du ha den senest nå i uke 10. Dette fordi du trenger henvisning fra jordmor eller lege, og fosterdiagnostikken skal tas fra uke 11 til 15 avhengig av metode.

Vanlige svangerskapstegn i uke 10

  • Hyppig vannlating
  • Kvalme
  • Ubehagelige gasser