Gjør stresset til din styrke

Gjør stresset til din styrke

Hjerne
gjør stresset til en styrke

Kontinuerlig stress kan gjøre oss syke. Men nyere forskning viser at det også kan være en ressurs i en travel hverdag.

Kroppen vår er fantastisk. Den har gjort oss perfekt tilpasset miljøet på jorda, og utstyrt oss med en rekke forsvarsmekanismer for å sikre menneskenes overlevelse. En av disse forsvarsmekanismene er stress. Når vi blir redde eller stresset flommer hormonet kortisol ut i kroppen, og frigjør energi slik at vi blir klare til å sloss, flykte, eller – mer relevant i dagens samfunn – jobbe hardere. Dessverre kan dagliglivet by på uforholdsmessig mange situasjoner som stresser oss opp.

Men nyere forskning tyder på at det ikke alltid er selve stresset som er en risiko for helsen din, men også hvordan du tenker rundt det å bli stresset. Det vil si om du opplever stresset som positivt eller negativt.

LES OGSÅ: 5 tips for å holde hjernen skjerpet

Stress gjør kroppen din klar for utfordringer

Kelly McGonigal, psykolog og forsker ved Standford University, mener at vi kan redde liv ved å endre måten vi tenker om stress. Etter å ha samlet en rekke nyere studier som viser til positive sider ved stress, har hun konkludert med at stress er farligere for deg om du tror at det er farlig. I en av studiene hadde de som så på stress som positivt til og med bedre helse enn de som ikke var særlig stressede. I tillegg kan en «stress er bra for meg-holdning» føre til bedre arbeidsprestasjoner og færre psykologiske komplikasjoner.

I følge McGonigal kan det hjelpe å prøve å se på stresset som en ressurs som gir deg mer energi, og forbereder deg på å møte en utfordring.

LES OGSÅ: Vitaminmangel – Kroppen forsøker å fortelle deg noe

Her er noen tips til hvordan du kan gjøre stresset til din styrke:

  • Når du kjenner typiske tegn på stress, som raskere puls og raskere åndedrett, så tenk at dette er kroppen din som fungerer som den skal, og gjør deg klar til å takle dagens utfordringer.
  • Prøv å sette pris på effekten av stresset, blant annet at den gjør deg mer skjerpet og i stand til å yte mer.
  • Om du har tid og mulighet, så svi av den ekstra energien med en kort treningsøkt. Knebøy og planke kan man for eksempel gjøre hvor som helst, også på kontoret.
  • Når du er stresset, er kroppen din i såkalt ”fight or flight”-modus. Dette kan du bruke til å si og gjøre ting du normalt ikke tør. For eksempel å be om avlastning fra kolleger?
  • Tenk positivt og løsningsorientert – og bruk den ekstra kraften til å realisere løsningen.
  • Nyt at energien bølger i deg, da føler du at du lever!
  • Bruk kraften din til å si NEI! Uansett om det er til masende barn, hjelpeløse menn eller kravstore sjefer.

Kilder: nhi.no, ted.com