Ginseng – Roten til energi

Ginseng – Roten til energi

Vitaminer og mineraler
Ginseng – Roten til energi

Trenger du mer energi i hverdagen? Eller kanskje du vil prestere på ditt beste? Den tradisjonelle ginsengen er myteomspunnet og omfavnet verden over.

Hva er Ginseng?

Ginseng er en plante som har lange tradisjoner i kinesisk folkemedisin. Ginseng finnes i flere varianter, men asiatisk ginseng (panax ginseng) og amerikansk ginseng (panax quinquefolius) er de mest populære. Asiatisk ginseng er tradisjonelt blitt brukt for en styrkende effekt, mens den amerikanske ginsengen tradisjonelt er blitt brukt for en avslappende effekt. Asiatisk og amerikansk ginseng har ulike konsentrasjoner av aktive virkestoffer, og kan derfor ha ulik effekt på kroppen.

Hva er ginseng godt for?

Ginseng blir brukt for blant annet å øke fysisk ytelse, gi bedre kognitive funksjoner og for å bedre psykisk velbefinnende. Ginseng antydes å ha positiv effekt på kognisjon, atferd og livskvalitet. Det etterlyses bedre studier for å kunne bekrefte denne effekten. Ginseng har blitt brukt i århundrer i tradisjonell kinesisk medisin, blant annet for å øke fysisk yteevne og vitalitet. 

Ginseng som tilskudd

For å dra nytte av ginsengens fordeler, finnes det mange alternativer. Du kan kose deg med en kopp ginseng te eller juice, eller ta den i form av kapsler, tabletter, pulver, ekstrakt eller som tinktur. Uansett hvordan du velger å innta ginseng, er det viktig å sette seg inn anbefalingene for bruk.

Får man energi av ginseng? Er den et alternativ til koffein?

Du bør helst unngå å innta ginseng sammen med kaffe eller andre mat- og drikkevarer som inneholder koffein. Dette fordi sensitive personer kan oppleve overstimulering ved ginseng sammen med koffein. Søvnløshet er en av de vanligste bivirkningene som er rapportert ved bruk av ginseng, så hvis du sliter med god søvn, så er det kanskje ikke preparatet for deg. Så ja, man kan kanskje erstatte kaffe med ginseng. Du bør også unngå å bruke urten i lange perioder, maksimalt 2–3 måneder av gangen anbefales. Les mer om melatonin her. Eller lese vår artikkel «jeg får ikke sove».

Fersk, hvit og rød ginseng

Ginseng er en plante i bergflettefamilien, som er utbredt i Øst-Asia og Nord-Amerika. Og det er ekstrakten fra roten til planten som har blitt brukt i folkemedisinen i lange tider. Fordi roten bruker flere år på å utvikle seg, høstes den på forskjellige stadier. Fersk ginseng blir høstet før planten er blitt 4 år, hvit ginseng blir høstet når planten er mellom 4-6 år, rød ginseng blir høstet etter 6 år eller mer.

Vill ginseng

Den ville ginsengen vokser i fjellene i Kina og blir håndplukket av samlere kalt «simmani». Fordi ginsengen er så ettertraktet, både i Kina og på verdensbasis, er den ville ginsengen en truet art. Dens tidkrevende reproduksjon kan ta flere år, noe som gjør den sårbar. Det er derfor viktig å vite at den ginsengen man spiser eller drikker stammer fra kultivert ginseng, slik at forbruket ikke går ut over den viltvoksende planten. Den ville amerikanske ginsengen har tradisjonelt blitt brukt av amerikanske urinnvånere. Den blir i dag høstet i 19 stater, men har eksportforbud. Av vill ginseng kan man produsere både hvit og rød ginseng. Den kultiverte ginsengen er relativt mye rimeligere enn den sjeldnere, ville ginsengen.

Fersk ginseng

Også kalt grønn ginseng. Dette er det utørkede rå produktet. Bruken er begrenset fordi den er vanskelig å få tak i.

Hvit ginseng

Den hvite ginsengen er skrelt og tørket. Hvit ginseng er fersk ginseng som har blitt tørket uten oppvarming. Hensikten er å redusere vanninnholdet til 12 % eller mindre. Den hvite ginsengen blir lufttørket i solen, og kan derfor ha et redusert innhold av virkestoffer. Soltørkingen bleker roten til en gulaktig hvit farge.

Rød ginseng

Den røde ginsengen er dampet og tørket ginseng, som har en rødlig farge. Rød ginseng blir mer robust mot nedbryting enn hvit ginseng. Den røde ginsengen blir skrelt, dampet på 100 grader, og så tørket eller soltørket. Den blir ofte marinert i en urteblanding som resulterer i at den blir veldig sprø. Kommersiell ginseng blir solgt i over 35 land, med Kina som den største konsumenten. De fire landene Sør-Korea, Kina, Canada og USA står for den totale produksjonen av ginseng på verdensbasis.

De vanligste bruksområdene for ginseng i Vesten er:

 • Energi når man føler seg trett eller svekket, fysisk eller mentalt
 • Ved stress
 • For atleter og kroppsbyggere, for økt styrke
 • Ved rekonvalesens etter operasjoner og langvarig sykdom
 • For regulering av blodsukkerbalansen
 • Ved mannlig infertilitet

Det er roten som blir brukt i blant annet ginseng-te, kapsler, tabletter, pulver, ekstrakt, og som tinktur og juice. Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. Hvis du ønsker å lære mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, kan du fordype deg i denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Ginsengens historie som naturlegemiddel

En av de første tekstkildene hvor ginseng er nevnt stammer helt tilbake til 196 e.kr. og ble skrevet i Shen Nong Pharmacopoeia, hvor ginseng blir omtalt som en medisinsk plante. Senere i 1596, beskrev Li Shizhen, i sitt Compendium of Materia Medica, ginseng som en «overlegen eliksir». Men, urten ble ikke brukt som en medisin som kurerte «alt» men, mer spesifikt som en kur til pasienter med kroniske sykdommer og til pasienter som skulle komme seg etter sykdom.

Kan man bruke ginseng når man er gravid?

Det anbefales ikke at gravide, ammende eller barn bruker ginseng. Det er gjort lite forskning på området, og gravide bør generelt være forsiktige med urtemedisiner.

Generelt anbefales ginseng til voksne over 18 år

Skal du gjennom en operasjon, bør du ikke bruke tilskudd av ginseng 1–2 uker før operasjonen, da urten kan påvirke blødninger under operasjonen. Hvis du går på legemiddelet warfarin (Marevan) eller andre blodfortynnende medikamenter, må du konsultere med legen din før bruk. Det samme gjelder hvis du har andre medisinske tilstander.

Mulige bivirkninger av ginseng:

De fleste tåler bruk av ginseng i inntil seks måneder godt. De vanligste rapporterte bivirkningene ved bruk av ginseng er søvnløshet.

Fakta om ginseng

Ginseng er en plante i bergflettefamilien, som er utbredt i Øst-Asia og Nord-Amerika. Ekstrakter fra roten til planten er blitt brukt i folkemedisinen i lange tider.

Roten bruker flere år på å utvikle seg, og den kan høstes på forskjellige stadier:

 • Fersk ginseng blir høstet før planten er blitt 4 år.
 • Hvit ginseng blir høstet når planten er mellom 4-6 år.
 • Rød ginseng blir høstet etter 6 år eller mer.
 • Første skriftlige kilde hvor ginseng omtales som legemiddel er fra 196 e.kr.
 • Sør-Korea er verdens største produsent av ginseng.
 • Kun fire land står for verdens totale ginsengproduksjon. Sør-Korea, Kina, USA og Canada.
 • Vill ginseng er utrydningstruet på verdensbasis.
 • Den amerikanske urbefolkningen har tradisjon for bruk av ginseng som naturmedisin. Planten høstes i 19 stater, men det er innført eksportforbud.
 • Vill ginseng er vanskelig å få tak i og er veldig mye dyrere enn den kultiverte ginsengen som er vanlig i kommersiell ginsengproduksjon.
 • Det er forskjell på amerikansk og kinesisk ginseng. Den amerikanske beroliger, den kinesiske gir energi.

Virkestoffer i ginseng:

Ginseng inneholder to typer virkestoffer: ginsenosider og gintonin. Adaptogen urt

Asiatisk ginseng regnes som en adaptogen urt. Adaptogener kan ha en normaliserende eller balanserende virkning på kroppen, samt hjelpe kroppen til å takle stress bedre.

Kilder: helsenorge.no, matportalen.no, nhi.no (Norsk Helseinformatikk), rolv.no, healthline.com, NRK.no