Dette skjer med kroppen etter fødsel

Dette skjer med kroppen etter fødsel

Spedbarn
mammakroppen

Det er ikke få ting kroppen skal gjennom i barseltiden. Smerter i underlivet, blødninger og melkespreng. Her er rådene til deg som akkurat har født. 

Det er nok ikke alle som er forberedt på alt som skjer med kroppen etter fødsel. Og noen plager er fremdeles tabubelagt, sier Elisabeth Kjølholdt, forfatter av boken «Akkurat født – dette skjer med kroppen din i barseltiden». 

Les også: Denne maten bør du ikke gi babyen i spedbarnstiden 

Etter mange års erfaring som fastlege har hun sett mange nybakte mødre som sliter med både fysiske og mentale utfordringer. 

— Mange kjenner seg engstelige, deprimerte eller har kroppslige plager etter fødselen, forteller hun. 

Også Henriette Haugeto, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, opplever at mange kvinner får seg mange overraskelser etter fødselen. I lys av dette anbefaler hun å delta på et kurs om barseltiden og amming i løpet av graviditeten. 

Les også: Babyens utvikling måned for måned 

— Det kan være utfordrende å lese seg opp på egenhånd, og sortere rett informasjon. Mange melder seg på fødselsforberedende kurs, og det er bra. Men husk at tiden med baby varer mye lenger, og at det er lurt å forberede seg også til denne perioden. På denne måten kan du være forberedt på endringer i mammakroppen, den nye tilværelsen, amming, endringene i samlivet og hvordan du kan forstå ditt eget barn- som ikke kommer med noen bruksanvisning. 

Dette skjer gjerne med kroppen etter fødsel: 

Etterrier og renselse

— Ikke alle er forberedt på hvor plagsomme etterriene etter fødselen kan være, opplyser Kjølholdt. 

I løpet av en kort periode skal livmoren trekke seg tilbake til ikke-gravid-størrelse, og det kan være smertefullt. 

I tillegg byr renselsen på utfordringer: 

— Mange blir overrasket over hvor mye man blør etter en fødsel. Dette kan skape usikkerhet hos barselkvinner. Hva er normalt og ei? Hvor lenge skal man blø? Renselse er rett og slett blødningen fra sårflaten etter morkaken i livmorveggen. Dette er noe alle opplever etter fødsel, sier Kjølholdt. 

I boka skriver hun at renselsen kan vare opptil seks til åtte uker etter fødselen, og at det er det vanlig å blø som ved en kraftig menstruasjon. Såret etter morkaken skal gro, og kroppen restituere seg. Blødningen kan ha en ganske frisk rødfarge eller være noe mørkere og mer klumpete. Renselsen er ikke farlig og gjør ikke vondt. Det er likevel et par ting du skal være oppmerksom på̊. Kjenner du at du blir mer øm over nedre del av magen, blødningen begynner å lukte vondt, eller du får feber, kan dette være tegn på̊ en infeksjon i sårflaten. Hvis dette skjer, bør kontakte barselavdelingen du var innlagt på̊. 

— Amming setter i gang en rekke hormonelle prosesser som bidrar til å begrense renselsens varighet. Og seks uker etter fødselen anbefales det å ta en kontroll hos fastlegen, sier Kjølholdt. 

Ammeproblemer 

Amming kan også bli en sjokkartet opplevelse for mange. Det kan oppstå mange utfordringer underveis: sprekkdannelse og blødning fra såre brystvorter, tette melkekjertler, brystbetennelse og soppinfeksjon. Å få til amming krever uventet avansert teknikk, ikke bare av deg, men også av barnet. Av ulike årsaker kan det være vanskelig for barnet å få skikkelig sugetak. Dette kan gi såre brystvorter og forårsake sprekker, noe som kan gi bakterie- og soppinfeksjon. 

Hun opplever at mange føler seg som mislykkede mødre om ikke ammingen fungerer. Hvis du har fått god oppfølging fra ammehjelpen eller helsestasjonen uten at det har endret noe på situasjonen, og du ikke får du ikke til ammingen etter flere uker med slit? — Ikke alle vet at det kan være så mange utfordringer knyttet til amming. Hvordan behandles egentlig såre brystvorter, sopp og infeksjon? Her trenger den nybakte moren enkle og praktiske råd.  Opplever du problemer, bør du søke hjelp på helsestasjonen og ammepoliklinikk, råder fastlegen. 

— Da er det greit å si at nok er nok. Slå deg til ro med at du har forsøkt, selv om det ikke ble slik som du ønsket, sier Kjølholdt. 

Jordmor Henriette Haugeto anbefaler å tenke forebyggende når det kommer til ammeproblemer. 

— Pass på hygienen, holde brystene varme og tøm de helt. På denne måten kan du slik at du unngår brystbetennelse. Vær også forberedt på at du kan få soppinfeksjon i brystene, det er det ikke alle som er klar over, påpeker hun. 

Mange kvinner opplever såre bryster når de skal starte ammingen, med påfølgende brystspreng rundt tre til fire dager etter fødselen. Brystspreng kan deretter komme og gå i forhold til barnets såkalte «økedager». 

Jordmoren anbefaler å bruke graviditeten til å sette seg inn i ulike utfordringer amming kan by på: 

—Noen tenker at det er rart å skulle tenke på amming før barnet er født, men det er lurt å være forberedt.  Vi anbefaler at gravide har lest om amming, sett film og gått på kurs før barnet er født. Med teoretisk bakgrunnskunnskap er det lettere å forstå det praktiske og rådene man får på sykehuset når barnet er født. De aller fleste opplever at man må investere tid og fokus på ammingen, sier hun. 

Smerter nedentil 

Det er ikke uvanlig at det går opptil en måned før sårene du fikk under fødselen, har grodd. Smertene kjenner du særlig når du går eller sitter. Det kan svi når du tisser, og mange gruer seg for å gå på toalettet. 

— De første ukene kan du dusje underlivet med lunkent vann. Vanlig såpe anbefales ikke. Medisinsk grønnsåpe, derimot, kan forebygge infeksjon i eventuelle sting og det kan virke smertelindrende, sier Kjølholdt. 

At smerter er vanlig den første tiden, bekreftes av jordmoren: 

— Den første tiden er svie, smerte og hevelse i underlivet vanlig. Dette er imidlertid veldig individuelt, kommer blant annet an på fødselens lengde og eventuelle rifter du har fått. Mange barselkvinner opplever også en tyngdefølelse. Husk å begynn med knipeøvelser med så fort du orker, råder Haugeto. 

Har du tatt keisersnitt, er det også vanlig med smerter en stund. Det samme gjelder om du ble klippet under fødselen. Såkalt episiotomi kan gi smerter i flere uker og måneder etter fødsel, forteller hun. 

Fordøyelsen kan det også gå litt trådt med i dagene etter fødselen. 

— Spis fiberrik mat, og drikk gjerne to liter vann om dagen. Dersom avføringen stopper helt opp, vil et avføringsmiddel være til hjelp. 

Rifter og inkontinensproblemer 

I noen tilfeller vil rifter i underlivet under fødselen også skade endetarmens lukkemuskel. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan de alvorligste formene for rifter, nemlig grad tre og fire, føre til lekkasje av luft og avføring, samt smerter ved avføring og samleie. I tillegg kommer såkalte skjulte sfinkterskader. 

— Flere kvinner enn vi klarer å fange opp, kan ha en slik skjult skade, opplyser fastlege Kjølholdt. 

Ved en skjult sfinkterskade er det ingen synlig skade i mellomkjøttet, men det utelukker ikke at det er en skade i endetarmen. Har du plager fra endetarmen etter fødselen, men ingen synlig skade, bør du oppsøke lege hvis det gjør vondt å gå på do, eller du har problemer med å holde på luft eller avføring. 

Så er det lekkasje av urin, som rammer så mange som en av fire barselkvinner 

— Mange vet at det er lurt å gjøre knipeøvelser mens man er gravid, men ikke alle vet at det også er viktig i barseltiden. Her er det viktig med informasjon og opplæring. Det skaper trygghet, noe som er viktig siden inkontinens fremdeles er et tabubelagt emne. 

Knipeøvelser som er første trinn og den viktigste metoden for behandlingen av urinlekkasje. Hjelper ikke bekkenbunnstreningen, kan det være aktuelt med medisin som kan bedre urinrørets lukkeevne, eller ved kirurgisk behandling. 

— Urinlekkasje er relativt vanlig i starten etter fødsel uavhengig om det har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt. Du kan forebygge gjennom å passe på å tømme urinblæren hyppig. I tillegg bør du gjøre knipeøvelser for å få tilbake styrken i bekkenbunnen Dette er ikke gjort på seks uker. Vi anbefaler å tenke «9 måneder gravid – 9 måneder «recovery», bemerker jordmor Henriette Haugeto. 

Les også: Trening etter fødsel 

Hemorider og åreknuter 

Under en graviditet øker trykket mot bekkenbunnen. Samtidig øker også presset på bindevevet i analkanalen, og noen ganger gir det etter. Du vil da få en utposning av slimhinnen, og vener kan fylle denne. Avhengig av hvor i analkanalen dette skjer, kalles det en indre eller ytre hemoroide. Mange barselkvinner oppsøker fastlegen fordi de har sett friskt blod på toalettpapiret etter et toalettbesøk og er redd for at det skal være noe alvorlig galt. Også åreknuter kan være problematiske for mange. Under et svangerskap øker trykket i venene, og dette forplanter seg til venene i bena. Åreknuter er helt ufarlige, og det er normalt å få det etter et svangerskap. For noen blir de imidlertid kosmetisk skjemmende, og åreknutene kan gi fysiske plager. Har du store plager fra åreknuter, kan det være aktuelt med behandling. 

Bekkenleddsmerter 

En bekkenløsning kommer ofte i siste del av graviditeten, men varer for de fleste langt inn i barseltiden. Under et svangerskap vil hormonelle endringer gjøre disse leddbåndene i hoften mykere og mer bevegelige slik at bekkenringen, som en del av fødselskanalen, kan tilpasse seg fødselen. 

Dette er en naturlig endring og verken en skade eller sykdom. Det er først når disse endringene gir smerter over bekkenleddene, og du får problemer med å gå, at det havner i sistnevnte kategori. Smertene kommer ofte fra lysken, symfysen eller fra leddet mellom hofteben og korsben. 

—  Smertene utløses som regel ved endring av kroppsstilling eller når du gjør rotasjonsbevegelser, for eksempel når du skal ut av bilen. Selv det å gå i vanlig tempo kan fremprovosere smerter. For en liten gruppe kvinner vedvarer smertene utover barseltiden, og med et såpass langvarig forløp kalles dette «kronisk bekkenleddsyndrom», forklarer Kjølholdt. 

Trening etter fødsel 

Når fødselen er overstått, har mange kvinner en forventning om at kroppen skal oppføre seg som om den ikke har gått igjennom et ni måneder langt svangerskap og en fødsel.  Slik er det ikke. 

— Selvfølgelig er trening hovedsak positivt for helsen, og gir nybakte mødre etterlengtet egentid og en mulighet til å styrke både den mentale og fysiske helsen, påpeker Kjølholdt. 

Men vær obs på at kroppen har forandret seg. Magemusklene er ikke lenger de samme, og mange opplever rectusdiastase, en tilstand der de rette magemusklene er delte. Da kan det være utfordrende å trene magen. 

Også jordmor Henriette Haugeto opplever at mange mødre ønsker å komme tilbake i form etter kort tid. De vil trene som de alltid har gjort: 

— Mange tror at kroppen skal være tilbake i sin fysiske form etter 6 til 8 uker, og blir overrasket over svekket bekkenbunnsmuskulatur i form av at man lettere kan tisse på seg, eller har fremfall. Noen tror også at bekkenbunnsmuskulaturen ikke behøver trenes opp igjen om man har keisersnitt. 

Det stemmer ikke. 

— Vi anbefaler at alle gjør knipeøvelser for å gjennoppbygge styrken i bekkenbunnsmuskulaturen, understreker jordmoren. 

Tingene du ikke vil høre, men vil bli fortalt etter fødsel 

«Nyt den første tiden.» 

Jeg er utslitt, emosjonell, redd, kroppen verker, og jeg har dårlig samvittighet fordi jeg kjenner på alt dette. (Det er en vakker tid som likevel kan være vanskelig å nyte.) 

«Kom deg ut på tur med barnet.» 

Jeg må faktisk få ta det i mitt eget tempo. Den første trilleturen kan være mitt livs største dørstokkmil. (Selvtilliten som mor er like nyfødt som barnet.) 

«Få deg litt hvile.» 

Ok, når? 

(Å hvile når barnet sover, er en utfordring. Alt flyter både i hodet og i huset. Et ledig sekund i eget selskap er vanskelig å sove bort. I stedet for å gi gode råd burde personen heller tilby å ta med babyen på en trilletur.) 

«Jeg var tilbake i form rett etter fødselen.» 

Gratulerer, du har vunnet barseltiden! Gi meg støtte i stedet. Og ikke sammenlign deg med andre. 

«Når kommer den neste?» 

Vel, jeg fikk akkurat denne for 10 minutter siden. 

«Du ser veldig trøtt ut.» 

Jeg har ikke sovet på seks uker, hva er din unnskyldning? 

«Sover han/ hun godt, da? Har du prøvd å gjøre …» 

Unnskyld, skal de sove? 

«Hva er alle de røde prikkene han/ hun har i ansiktet?» 

Ikke si noe som helt kritisk om barnet mitt. Rare utslett, skjeling, fødselsmerker og merkelig hodeform – ikke et ord om det. Bare smil og pludre. 

Kilde: «Akkurat født – Dette skjer med kroppen din i barseltiden» av Elisabeth Kjølholdt. 

 

Les også: