Dette må du huske på etter fødsel

Dette må du huske på etter fødsel

Gravid
baby

Hva må du huske på å gjøre etter en fødsel? Hva skjer med mor og hva skjer med barnet? Her guider vi deg gjennom de vanligste utfordringene som møter nybakte foreldre. 

Hvem kan vel forutse at det å få ansvar for en liten baby kan være totalt altoppslukende? At hvert minste lille sekund så tenker vi mammaer bare på den lille og dens behov? Hvem kunne vel drømme om at nattesøvnen styres av babyens behov og ikke ditt eget behov for skjønnhetssøvn slik du har vært vant til? 

Hvorfor fortalte ingen oss nybakte mødre at kroppen kjennes som den er blitt strukket og dradd i alle himmelretninger og du har vondt når du går, står og at du aller helst bør ha en hårføner til hjelp på toalettet så du slipper unna hardt og stivt toalettpapir de første dagene etter en fødsel? 

 – Noen svever på en rosa sky av eufori mens andre definerer opplevelsen som et slags mammasjokk, sier Henriette Haugeto, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter. 

Hun forteller at mange opplever den første tiden etter fødselen som totalt overveldende. Søvnmangel, ammeutfordringer og endringer i kvinnens kropp som de mest vanlige utfordringene kvinner har etter en fødsel. 

– Det tar tid å komme tilbake til kroppen man hadde før gravid. Gi deg selv tid og ikke sammenlign deg med andre, råder hun. 

Mors helse 

Barseltårer 

Etter en fødsel er kroppen proppfull av hormoner. Barnet er endelig ute og selv om de fleste føler lettelse over å ha kommet så langt, opplever også de fleste barseltårer. 

– Dette inntreffer som regel etter tre til fire dager. Barseltårer er som en berg-og-dalbane i følelseslivet forklarer hun. Dette er helt normalt og går over, men det kan være fint å få litt avlastning med barnet og litt tålmodighet fra omgivelsene rundt når dette pågår. 

Renselse 

Renselse er en blødning som kan vedvare i 6 til 8 uker etter fødsel. Blødningen er gjerne kraftig de første dagene, men så skal det avta. Det mange ikke er klar over er at man får en ny frisk blødning omkring dag 10-12 etter fødsel. 

– Dette skjer fordi skorpen over sårflaten der morkaken var, støtes ut. Dette er en helt naturlig prosess, beroliger hun. 

Keisersnitt, smertestillende og rift 

– Har du hatt et keisersnitt trenger du lengre tid til å innhente deg etter en fødsel, og du vil kunne trenge smertestillende. Det er også anbefalt å avvente med å bære tungt etter et keisersnitt. Huskeregel er å ikke løfte tyngre enn sitt eget barn, sier jordmoren. 

Har du fått et klipp under vaginal fødsel er dette også forbundet med behov for smertestillende de første ukene etter fødsel. 

– Det er viktig at du er i normal bevegelse og ikke blir liggende i sengen om det ikke er medisinsk grunn til det, fortsetter hun. 

– Bruk heller smertestillende om stingene er vonde, og hindrer deg i å være oppe. Har du smerte i underlivet eller keisersnitt-såret vil du kanskje sitte skjevt, være anspent og være redd for smerte. Dette kan avle mer smerte grunnet anspente muskler og uhensiktsmessige stillinger, sier hun. 

Kosthold og søvn

Det er viktig å spise og spise og drikke etter den kraftanstrengelsen som en fødsel faktisk er. Mange vegrer seg for å spise for mye siden det kan medføre smerte å gå på toalettet den første tiden. 

– Den første uken etter fødsel kan mange oppleve treg mage og hard avføring, forteller jordmoren. Det er derfor spesielt viktig å drikke. Det er også bra å spise fiberrike matvarer, og husk å gå på toalettet når du kjenner trangen til det, anbefaler hun. 

Hun presiserer også at søvn er viktig. 

– Barnet har ingen døgnrytme så du må forsøke å sove når barnet sover. 

Les også: Trening med barnevogn – Slik gjør du det 

Det er også fint med trening, men start i det små: 

Start gjerne med bekkenbunnstrening rett etter fødselen. Annen trening kan du vente med til barseltiden er over. Start i det små, med korte gåturer, anbefaler jordmoren. 

Les også: Trening etter fødsel 

Barnets helse 

Når du selv er totalt utkjørt etter fødselen er det godt å vite at det meste på skinner når det gjelder barnet. Når barnet er født settes det umiddelbart i verk et sett av rutiner fra sykehusets side som ivaretar barnets helsetilstand. 

– Et nyfødt barn blir raskt etter fødsel undersøkt av jordmor som har tatt imot barnet. Første undersøkelse er apgar score. Denne går ut på å sjekke allmenntilstanden til barnet. I løpet av de første timene på fødestuen vil barnet blant annet bli veid, hodeomkretsen og lengden til barnet måles og man sjekker ganen og temperatur, forteller hun. 

Barnet blir også undersøkt fra topp til tå av barnelege dagen etter fødsel. Barnelegen gjennomfører 23 sjekkpunkter, en såkalt nyfødtscreening for å avdekke mulige medfødte alvorlige sykdommer. 

Plusstid-eksperten forteller videre at det også gjennomføres hørselstest og utreisevekt av den lille og det sikres at barnet både tisser og bæsjer før hjemreise fra sykehuset. 

Søvn og amming 

Mange blir nok overrasket over hvor endret nattesøvnen blir etter at den lille har kommet i hus. 

– Det nyfødte barnet har ingen døgnrytme. Barnet sover gjerne 1-3 timer mellom hvert måltid, men det er også noen barn som sover flere kortere dupper.  Husk at søvn avler søvn. Jeg ser ofte mødre som fokuserer så mye på at barnet skal få i seg nok mat, og som blir stresset når barnet virrer og hyler ved brystet. Kanskje er barnet allerede forsynt og er overtrøtt. 

Prøv da å legge barnet og tilby brystet etter søvn. 

– Noen ganger er barnet for trett til å spise. Sovner barnet lett når det skal spise, kan man kle av barnet eller gni barnet lett under foten. 

Jordmoren forteller at melken strømmer til rundt dag 3, men før dette får barnet råmelk som også kalles colostrum. 

– Man vil merke på melkens utseende og barnets avføring når melkeproduksjonen har kommet skikkelig i gang. Barnets avføring skifter fra sort bek til sennepsgul, kornete avføring når det begynner å få melk, forklarer hun. 

Det finnes ingen regel for hvor ofte man skal amme: 

– Hvis barnet får amme så ofte det vil, øker i vekt, har våte bleier og viser trivsel, kan du være trygg på at barnet får i seg nok mat. 

Praktiske ting som må fikses 

Når man egentlig bare har nok med seg selv og det nyfødte barnet er det godt å vite at det meste er ivaretatt av gode rutiner når det kommer til forpliktelser overfor det offentlige etter fødselen. Men noe må dere faktisk ordne selv. 

Fødselsmelding og foreldreansvar 

For at barnet skal registreres og få et personnummer må det sendes en fødselsmelding til folkeregisteret. Foreldrenes formelle relasjon bestemmer hvordan foreldreansvaret blir fordelt. 

Er dere som foreldre gift sendes en fødselsmelding automatisk fra sykehuset til Folkeregisteret. Dere får felles foreldreansvar, barnet blir registrert og får tildelt et personnummer. 

Er du gift med likt kjønn? For gifte kvinner, må medmor være gift med mor ved barnets fødsel for at søknad om medmorskap skal godkjennes. 

Er dere samboere må dere selv ordne med en farskapserklæring. Ifølge Helsenorge.no kan dette gjøres både før og etter fødsel. Mange ordner det for eksempel i forbindelse med en svangerskapskontroll hos lege eller jordmor. Far må fysisk være til stede når farskapet skal registreres. Erklæringen skal gjøres skriftlig, slik at barnet kan registreres i folkeregisteret med riktige opplysninger om farskapet før det får personnummer. Er dere likekjønnede samboende foreldre må dette også gjøres på skjema fra Nav. 

Foreldrepenger 

Søknad og bekreftelse skal være i orden før barnet blir født, men det er nå tiltaket settes i kraft. Sørg for at du har oversikt over hva dere har søkt om og fått innvilget. Overhold frister i forhold til utvidet permisjon, søknad om ferie og andre ting som kan påvirke utbetalingene. 

Du kan velge å ta ut foreldrepengene sammenhengende eller kombinere de med arbeid eller ferie. Du må ta ut foreldrepengene før barnet fyller tre år, eller du får nytt barn. Sørg for å sette deg godt inn i de nye reglene som ble innført i januar 2019. 

Navneregistrering 

Når man skal registrere barnets navn er reglene like for alle med felles foreldreansvar. 

Noen har navnet klart lenge før barnet er født mens andre sliter med å finne et navn som passer til den lille krabaten. Det kan være flere grunner til at man strever med å finne et navn. Kanskje hadde man et favoritt-navn klart, men så viste det seg at navnet ikke kledde poden? Eller ble det kanskje en gutt og ikke en jente som dere ventet? Noen partnere kan være prinsipielt uenig i hvordan man skal velge navn. Den ene vil kanskje at barnet skal oppkalles etter en man har en god relasjon til eller er sterkt bundet til tradisjoner i slekten. Da er det ikke så lett hvis den andre for eksempel kun har for øye å velge et navn fra topplisten over navn som årlig offentliggjøres av Statistisk Sentralbyrå.  

Uansett hva grunnen skulle være så fortvil ikke, som nybakte foreldre har vi heldigvis god tid til å finne et navn. 

Man har faktisk plikt til å melde inn barnets navn til myndighetene. Noen offentliggjør navnet med en gang det er bestemt mens andre venter til barnedåpen eller navnedagen. Uansett hvordan dere gjør det, sørg bare for at dere registrerer et navn før det har gått 6 måneder. 

Dere vil motta et skjema fra skatteetaten der dere skal registrere barnets navn. Dette kan dere gjøre elektronisk. 

Dersom foreldreansvaret til barnet er felles og melding om navnevalg er sendt inn av mor, må far eller medmor godkjenne navnet. 

At myndighetene velger et navn på barnet hvis dere ikke overholder fristen er visstnok en myte, men dere vil motta en purring fra Skatteetaten. Fører ikke purringen frem kan dere risikere å få en bot og barnet føres da opp som gutt eller pike og med mors etternavn inntil navnet er på plass. 

 

Les også: