Bursdagsleker for små barn

Bursdagsleker for små barn

Aktiviteter og moro
bursdagsfest-for-de-minste-iStock

Skal du arrangere barnebursdag? Her er 13 morsomme bursdagsleker som passer for barnehagebarn. 

Her er noen tips til bursdagsleker for små barn.

Ofte begynner barnebursdagen ganske pent. Særlig i barnehagealder er mange barn litt småsjenerte og forsiktige i starten, men festen har gjerne en tendens til å ta av ganske så fort. Da kan det være greit å ha noen morsomme bursdagsleker i bakhånd. 

1. Danseleken

Sett på fengende rytmer og la barna danse. Plutselig stopper du musikken, og da gjelder det å stå helt stille – uansett stilling! Den som beveger seg, er ute av leken. Fortsett til det bare er vinneren igjen. 

Passer for: Alle 

2. Pølsebod

Pølser er kjempegodt, men enda bedre smaker de når de kjøpes i pølsebod. Lag i stand en liten bod, der barna kan komme og bestille pølsene sine. Kanskje har bursdagsbarnet en storebror eller storesøster som kan hjelpe til med pølsesalget. 

Passer for: Alle 

3. Fiskedam

Skal du dele ut godteposer, er dette en morsom vri som tar litt ekstra tid. Heng et forheng for eksempel ved en trapp, og la en voksen være på baksiden og henge poser på kroken etter hvert som barna fisker. Bruk en fiskestang eller lang pinne, heng på en snor og bruk en klype som krok. Heng gjerne på sokker, sko, dopapir eller annet innimellom, men husk at alle må få en pose til slutt. 

Passer for: Alle 

4. Skattejakt

Skattejakt er kjempegøy, spesielt for små Sabeltann-entusiaster. Gjem en eske eller et skrin fullt av sjokoladegullpenger eller annet godt. Tegn et flott skattekart før festen og send barna ut på jakt. Du kan gjerne gjemme noe annet i skrinet hvis du ikke vil gi dem godteri. Klistremerker, plastpenger, blyanter eller andre småting trenger ikke koste så mye. 

Passer for: Alle 

5. Pynt din egen muffins

Dette er skikkelig moro. Bak muffins eller cupcakes før festen, men ikke pynt dem. Lag så ferdig glasur og kjøp masse fargerik pynt. La barna pynte sin egen muffins før de spiser den. 

Passer for: Alle 

6. Tegne halen på grisen

Tegn en stor gris på en papplate og heng den på veggen. La barna komme frem etter tur, bind et tørkle foran øynene deres og snurr dem rundt et par ganger før de prøver å tegne en hale på grisen. 

Passer for: De minste, fra 3 år og oppover 

7. Døde elefanter

Når lydnivået er virkelig høyt, er dette en fin lek å ty til. La alle barna legge seg på gulvet, og sett deg på en stol ved siden av dem. Det er nå om å gjøre å ikke røre seg. De som beveger seg, er ute. Den som blir liggende i ro lengst har vunnet. 

Passer for: Fra cirka 4 år 

8. Hva kjenner du på

Legg en gjenstand eller en frukt under et teppe. La barna stikke hendene under, kjenne på tingen og gjette hva det er. Den som klarer å gjette flest riktig har vunnet. 

Passer for: Fra cirka 4-5 år 

9. Tampen brenner

Dette er en klassiker. Gjem en gjenstand, eller eventuelt en godtepose, og la barna lete etter den. Når barnet nærmer seg gjemmestedet sier du” tampen brenner”, og når han eller hun beveger seg bort fra gjenstanden sier du at det blir kaldere. 

Passer for: Fra cirka 5 år 

10. Limbo

To voksne, eller eldre søsken, holder en limbo-stang over bakken. Stangen kan være et kosteskaft, et tau eller noe lignende. Still barna i kø og sett på noe morsom musikk. Én etter én skal barna prøve å gå under limbo-stanga uten å røre den. For hver runde senkes stangen litt nærmere gulvet. De minste barna kan gå som de vil under stangen, de litt eldre kan prøve å gjøre det på voksen-vis ved å bøye overkroppen bakover. 

Passer for: Fra 2 år 

11. Lakrissnorspising

Hvert barn får en lakrissnor som de skal spise uten å bruke hendene. Kjøp gjerne noen røde lisser i tilfelle noen ikke liker lakris. 

Passer for: Fra cirka 5 år 

12. Gjemsel

Leken krever ikke nødvendigvis et stort hus eller stor hage. Det blir moro uansett. Et barn teller til 20 eller mer mens de andre gjemmer seg. Han eller hun skal så finne de andre. Den som blir funnet først, må stå neste gang. 

Passer for: Fra cirka 5 år 

13. Flasketuten peker på

Dette er en flott måte å åpne bursdagsgavene på. Alle setter seg i ring på gulvet med en tomflaske i midten. Bursdagsbarnet starter leken med å snurre på flasken. Den som flasketuten peker på, skal gi gaven sin til bursdagsbarnet. Når pakken er åpnet, er det barnets tur til å snurre flasken. 

Passer for: Alle 

Kilder: selskapsleker.no, birthdaypartyideas4kids.com 

3 huskeregler:

  • Alt fra dans til pølsebod er gøy for små barn! 
  • Hvis lydnivået blir for voldsomt, kan man leke død elefant. Den som ligger lengst i ro vinner.
  • Gjemsel er alltid en slager, og det finnes flere leker som involverer mat. 

Les også: