Babyutstyret dere trenger - og ikke behøver å kjøpe

Babyutstyret dere trenger – og ikke behøver å kjøpe

Gravid
babyutstyret dere trenger og ikke trenger å kjøpe

Ditt første barn er på vei. Hva trenger du av utstyr? Her får du tips og råd som kan hjelpe deg med innkjøpene. 

Husk tranen din

De fleste blivende foreldre opplever nok at det er mye utstyr og klær man fristes til å kjøpe. Det å skille mellom hva man virkelig trenger, og hva som er hyggelig å ha, er ikke alltid like enkelt. 

– Generelt trenger et nyfødt barn veldig lite. Det meste kan man kjøpe inn etter at barnet er født, dersom det oppleves greit å vente, sier Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter. 

Hun har gode råd om hva som kan være lurt å ha klart før fødselen.

  • Bilsete – dette trenger du dersom du kjører egen bil fra sykehuset. 
  • Barnevogn og utstyr til vognen – vær obs på at det kan være lang bestillingstid på vogn dersom den kjøpes ny. 
  • Klær – et par sett med noe som er lett og mykt å sette på. Komfortable klær med mulighet for stor åpning i hals og bukseben. En tynn body i ull er veldig fint, den holder på varmen. Sokker og tynn lue er lurt å ha. Nyfødte vokser raskt, så du trenger ikke så kjøpe så mye av det aller minste. Og du får kanskje også noen gaver med klær første tiden. 
  • Stellebord/stellematte – hva du velger her kommer an på plassen din hjemme. Har du ikke plass for stellebord, går det helt fint å legge en stellematte på gulvet, over en kommode, eller på en benk. 
  • Bæresjal/sele – anbefaler vi for å forebygge slitasje på rygg og skuldre. Det er flott med mye nærhet og du sliter deg ikke ut med å bære ungen med armene. 
  • Soveplass for barnet – i starten har barnet det best i nærheten av dere. Enten sover den nyfødte i egen seng på deres rom, eller i samme seng som dere. 
  • Bleier og vaskekluter – lurt å kjøpe inn i forkant. Det er ikke nødvendig med såpe og salver til barnet i starten. 

Tips fra erfarne foreldre 

Suzanne Kirkvaag Reppe og Ronny Reppe er foreldre til Kasper på 10 år og tvillingene Sara-Li og Alva på 7 år. De har gjort seg opp noen erfaringer med hva som faktisk trengs, og hva som ikke trengs når barn kommer til verden. 

– Vi fikk tips om å ha klart hentetøy, til hjemreisen fra sykehuset. Det var smart, minnes Suzanne. 

De hadde kjøpt inn luer, ullklær, skinnfell og en stellematte. I tillegg hadde de et lite lager av helsetepper og gasskluter i alle mulige størrelser, noe de var veldig glade for. Gassklutene kan brukes til både kos og gulp. 

– Når babyen bæsjer, så kommer det bæsj overalt. Da er det greit å ha flere helsetepper å bytte mellom, sier Suzanne. 

Og ettersom Kasper ble født på sensommeren, hendte det ofte at han ble tullet inn i helsetepper i stedet for klær, som veldig fort ble for smått. 

Sover ikke babyen, sover ikke du 

– Vogn med svingbare hjul foran, er lurt å ha. Det gjør det lettere å navigere, erindrer foreldreparet. 

Og hvis senga ikke er på plass kan babyen sove i vogna. De sover ofte godt når det er trangt rundt dem. 

– Det beste tipset er allikevel en snørrpumpefjerner, forteller Suzanne med et bredt glis. 

Den trekker ut snørr. Når barnet har tett nese, går det ikke å drikke melk hverken fra pupp eller flaske. Og babyen sover bedre om natta uten snørr i nesa. 

Fort gjort å glemme noe 

– Vi glemte å kjøpe bleier! Suzanne humrer godt. 

Hun legger til at det kan være lurt å ha flasker og morsmelkerstatning liggende i tilfelle det ikke går på skinner med ammingen (hvis mor ønsker å amme). 

– Da jeg fikk min første følte jeg det som et nederlag dersom jeg skulle gi erstatning, men med tvillingene hadde jeg ikke noe valg! Og både de og jeg hadde det mye bedre når de fikk flaske. 

Er babyen mett, sover den bedre – noe som gir mer tålmodig og glad mamma. 

Unødvendige kjøp 

Det er fort gjort å kjøpe ting som man tror er viktig. 

– Jeg trodde vi trengte babycall, enda vi bodde i en bitteliten leilighet. Den trengte vi ikke i det hele tatt, for du hører den ungen, sier Suzanne og humrer godt. 

– Og lekegrinda vi kjøpte var bare tull. Tanken var at det kunne være lurt å parkere ungen der hvis det var noe vi måtte gjøre. Men det funka ikke. 

– Og sånne små parasoller for å skygge mot solen som du kan feste på vogna. Herregud, de er virkelig unødvendige, utbryter hun. 

– Du snur jo bare vogna mot sola når den står i ro, og ellers er det bare å bruke et florlett tørkle. 

Da tvillingene kom til verden hadde paret en helt annen strategi. Alt av sengetøy og laken og bodyer, ulldresser fra Nøstebarn ble brukt om igjen. 

Hvis vi skulle hatt et barn til… 

– Jeg ville kjøpt en sprinkelseng der man kan ta bort den ene siden på senga når barnet starter å klatre ut selv, forklarer Suzanne. 

– Da vokser senga med barnet. Tror den er fra Sprell og heter Sebraseng. De er litt kostbare, men veldig fine. Det går sikkert an å få kjøpt brukt. 

– Barnevakt! Så mor og far kommer seg ut på date, sier Ronny. 

– Jeg var forberedt på alt det praktiske, fødselen, og alt vi trengte av ting, forteller Suzanne. 

– Men jeg skjønte ikke hvor dårlig forberedt jeg var mentalt, og oss som par. Det skulle jeg ønske jeg hadde lest meg mer opp på. 

Startpakke 

I Finland får alle gravide en pakke med klær og utstyr til babyen. Mammapakken er svært populær blant førtstegangsfødende i Finland. 

 

Les også: