Alt du må vite om svangerskapskontrollene

Alt du må vite om svangerskapskontrollene

Gravid
svangerskapskontroller.iStock

Svangerskapskontrollene er gratis og kan utføres både hos lege og jordmor. Her er oversikten over når kontrollene utføres og hva som blir undersøkt. 

Ingen svangerskap er like. På en svangerskapskontroll kan du likevel få svar på det du lurer på, dele bekymringer og få kyndig veiledning av fagfolk. Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter forteller at alle gravide har krav på svangerskapsomsorg hos en jordmor. 

Les også: Følg din graviditet uke for uke 

Tilbudet om svangerskapskontroll er gratis, og den gravide kan selv velge hvorvidt hun ønsker å gå til fastlegen eller en jordmor. Et svangerskap kan være veldig varierende. Som oftest klarer fagfolk å fange opp endringer som kan ha negative konsekvenser i tide, og iverksette forebyggende tiltak for å ha kontroll på utviklingen. Svangerskapskontrollene skal også bidra til din trygghet ved at du får svar på ting du lurer på og veiledning når du trenger det, sier Kleven. 

Les også: Alt du må vite om mammapermisjon 

Anbefaler jordmødrene 

Fødselslege og forfatter av boken «Nytt liv. Alt om graviditet, fødsel og barseltid» Thorbjørn Brook Steen anbefaler alle gravide å benytte seg av jordmortilbudet. 

– Det kan være fint å gå hos en lege dersom du har andre sykdommer som skal følges opp. Noen leger har jo mye erfaring med å hjelpe gravide kvinner, men ikke nødvendigvis alle. Ellers har jordmor alt du trenger, bortsett fra muligheten for å skrive ut sykemelding. – Det å gå til en jordmor er svært fordelaktig. En jordmor har en vid grunnutdanning og er spesialisert på å hjelpe gravide kvinner. De kan følge kvinnene gjennom hele svangerskapet, måle blodtrykk og ta urin- og blodprøver, og dermed kontrollere at det ikke utvikler seg svangerskapsforgiftning, urinveisinfeksjon eller diabetes, sier Brook Steen og legger til: 

Derfor bør partneren være med 

Den erfarne fødselslegen mener det er viktig at partneren blir med på noen kontroller. Men han understreker at partneren ikke trenger å være med på alle kontrollene med mindre han selv har lyst. 

– Alle kontrollene hos jordmor er ment for de gravide. Det kan være lurt å være med på ultralyd-kontrollen på sykehuset i graviditetsuke 18 og lytte til rådene som blir gitt på sykehuset. Da kan partnerens rolle være å støtte opp og bringe frem spørsmål den gravide synes er vanskelige, sier firebarnsfaren og røper at han selv kun har vært med på ultralyd-kontrollene. 

Les også: Dette bør pappa vite før barnet kommer 

Jordmor Kleven råder også partneren til å bli med på flere av svangerskapskontrollene. 

– Vi anbefaler partner å være med på kontrollene, i hvert fall noen av dem. Det er godt å være delaktig. Og det kan være nyttig for partner å være med underveis og ikke bare mot slutten, sier Kleven og forklarer: 

– Underveis i et svangerskap skjer det mye i kvinnens kropp og det kan være lettere å få en forståelse for partnerens kroppslige plager. For parforholdet tror jeg det kan være lurt at partneren er med. 

Jordmoren anbefaler også par som venter barn, å gå på et fødselsforberedende kurs. Da kan partneren se hva han (eller hun) kan bistå sin gravide partner med i fødselsprosessen. 

Tidlig helsesamtale 

Når du har funnet ut at du er gravid, er det fint med en tidlig helsesamtale. Ifølge Kleven kommer mange likevel ikke på kontroll før i graviditetsuke 12. Siden det gjerne dukker opp mange spørsmål allerede når du er “nygravid”, mener hun det er en fordel hvis den gravide får en kontroll allerede i uke 6–8. 

Les også: Dette skjer de første ukene som gravid 

– På en tidlig helsesamtale får du mulighet til å fortelle hvordan du har det. Du kan også få råd i forhold til normale graviditetsplager som mange opplever, som for eksempel kvalme, tretthet, tung pust og hjerteklapp, forteller jordmoren. 

På helsesamtalen fylles det også ut et helsekort som den gravide skal ha med seg på alle svangerskapskontrollene. Det blir også søkt om fødeplass for den gravide, i tillegg til at blodtrykk, urin, langtidsblodsukker og blodprosent blir kontrollert. 

– Neste kontroll er ultralyd screening på sykehuset du fått fødeplass rundt graviditetsuke 17–20. Deretter er det én kontroll i måneden frem til den siste måneden før termin. Da blir kontrollene tettere: I uke 38 og 40 og eventuelt en overtidskontroll i uke 41. 

Dette gjøres ved alle svangerskapskontrollene: 

Etter ultralydundersøkelsen i uke 19 vil disse undersøkelsene bli gjentatt under alle kontrollene: 

  • Vekt 
  • Urinprøve av morgenurin 
  • Blodtrykk 
  • Livmorens størrelse (symfyse-fundusmål) 
  • Fosterlyden (barnets hjertefrekvens) 

1. Svangerskapskontroll: Uke 8–12

På din første kontroll vil jordmor eller fastlege informere om de ulike rutineundersøkelsene og prøver som vil bli tatt underveis i svangerskapet. Du vil også få informasjon om ultralydundersøkelsen som tilbys i uke 17–20. Ultralydundersøkelsen blir som oftest utført på sykehuset hvor du har blitt tildelt fødeplass.
Dersom du ikke har vært på en tidlig helsesamtale, vil den gjennomføres på denne kontrollen. I tillegg vil vekt, høyde og blodtrykk måles. Det blir også tatt en rekke rutineblodprøver. Ved hver kontroll skal urinprøver av morgenurin medbringes.
Hvis den gravide ikke er gift med barnets biologiske far, må det registreres farskapserklæring i løpet av svangerskapet. Dersom det ikke blir gjort før fødselen, må den ettersendes. 

2. Svangerskapskontroll: Uke 17–20

Andre svangerskapskontroll gjennomføres som ultralydundersøkelse, som regel ved sykehuset hvor du skal føde. Under ultralydundersøkelsen undersøkes antall fostre for å se om du venter ett barn eller flere.
Helsepersonellet går også grundig igjennom anatomien til fosteret for å se om de kan avdekke noen avvik.
Det blir også gjort en vurdering av morkakens plassering i livmoren, samt foretatt målinger av fosterets mage- og hodediameter for å fastsette en så nøyaktig termindato som mulig. 

3. Svangerkontroll: Uke 24

Fra graviditetsuke 24 kontrolleres barnets hjertelyd og det tas mål av magen for å se hvordan livmoren og fosteret vokser (dette kalles SF-mål = symfyse-fundusmålet) en gang i måneden.
Hvis du er rhesus negativ tas det også en ny blodprøve for å finne ut barnets rhesustype. Denne undersøkelsen er viktig for å forebygge eventuelle komplikasjoner hos foster og barn. Rundt 15 prosent av alle kvinner i Norge har blodtypen Rhesus negativ (RhD-negativ). Dersom barnet du bærer har blodtype RhD-positiv, kan det skape komplikasjoner under svangerskapet.
Dersom barnet er RhD-positiv og du selv RhD-negativ, får mor en anti-d profylaxe på den neste svangerskapskontrollen i graviditetsuke 28. 

4. Svangerskapskontroll: Uke 28

​På din fjerde kontroll vil blodprosenten bli sjekket på nytt. Du får også en bekreftelse på termin som skal legges ved søknaden til Nav om foreldrepermisjon. Nå er det på tide å avtale en fødselsforberedende samtale med jordmor eller lege, dersom dere ønsker det. De vil også kunne råde deg om hvor du skal henvende deg for å delta på et fødselsforberedende kurs.
Rundt uke 28 måles også en ny blodprosent og glukosebelastning hos de aller fleste gravide. 

5. Svangerskapskontroll: Uke 32

Svangerskapskontroll er som de tidligere kontrollene. Jordmor snakker også ofte om amming og dine tanker rundt det å amme. Det er også en del forberedelse og informasjon på denne kontrollen.

Tips! Det kan være lurt å søke om foreldrepenger hvis du ikke allerede har gjort det. Fristen er i utgangspunktet i uke 33, men en del fylker har mye lenger behandlingstid. Du går ikke glipp av pengene dersom du søker for sent, men utbetalingene vil komme senere. 

6. Svangerskapskontroll: Uke 36

Fra graviditetsuke 36 er det viktig å vite hvordan barnet ligger i livmoren. Dette gjøres på den sjette svangerskapskontrollen ettersom barnet ofte blir liggende i samme stilling de siste ukene av svangerskapet. Hvis barnet ligger i hodeleie, med hodet ned mot bekkenet ditt, er det mest gunstig med tanke på en normal fødsel.
Dersom jordmor eller lege har mistanke om seteleie, vil de henvise deg til ultralyd. Resultatet av ultralydundersøkelsen vil påvirke den videre planleggingen og oppfølgingen av fødsel. I tillegg vil de notere om fosterets hode er festet i bekkeninngangen eller ikke. 

7. 8. og 9. svangerskapskontroll: Uke 38, 40 og 41

Som på de tidligere kontrollene vil jordmor eller lege notere vekten din, måle blodtrykket, kontrollere urinprøven, måle SF-målet og spørre om du kjenner noen bevegelser eller spark fra barnet i magen. De lytter også på hjertelyden til fosteret, og undersøker hvordan barnet ligger i livmoren.
I forkant av en fødsel er det naturlig at det dukker opp mange spørsmål hos den gravide og en eventuell partner. Disse kontrollene er fine muligheter til å snakke om ting dere lurer på eller bekymrer dere for. Mange har også spørsmål knyttet til barseltid og amming – og både jordmor og lege ønsker å hjelpe den gravide og partneren til å føle seg så trygge som mulig. 

Overtidskontroll

Du vil bli henvist til overtidskontroll ved fødeavdelingen dersom du ikke har født innen uke 41. Videre oppfølging og eventuell igangsetting av fødsel blir gjort på sykehuset. 

Tommelfingerregler for svangerskapskontroller: 

  • Gravide kvinner har krav på svangerskapsomsorg – og du velger selv om du ønsker å gå til lege, jordmor eller begge deler i løpet av svangerskapet. 
  • Svangerskapskontrollene er gratis og frivillig, men anbefales av helsepersonell. 
  • Barnefar, partner eller annen ledsager kan gjerne bli med. 
  • Første kontroll skjer gjerne mellom svangerskapsuke 8 og 12, men du kan også bestille en tidlig helsesamtale når du finner ut at du er gravid. 
  • Hensikten med svangerskapskontrollene er at du som gravid skal føle deg ivaretatt og få svar på eventuelle spørsmål og bekymringer, samt sjekke at graviditeten utvikler seg normalt. 
  • Dersom jordmor/lege oppdager at det er noe unormalt, vil du få tettere oppfølging og eventuelt henvises til sykehuset der du skal føde. 
  • Ingen svangerskap er like. Både lege og jordmor er gode samtalepartnere som du kan dele dine tanker og bekymringer med. 
  • Dersom du har behov for det, kan fastlegen henvise deg til psykolog eller psykiater for å få hjelp. 
  • Et helsekort fylles ut på den tidlige helsesamtalen eller din første kontroll. Dette kortet skal være med på alle svangerskapskontrollene. 
  • Hvis den gravide ikke er gift med barnets biologiske far, må det også registreres farskapserklæring i løpet av svangerskapet. 

Kilde: Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter, Helsenorge.no og Helsesmart.no