17 tidlige graviditetstegn

17 tidlige graviditetstegn

Gravid
Graviditetstegn. Foto.

Prøver du å bli gravid, og lurer på om noe er på gang? En graviditetstest eller en blodprøve vil gi deg sikre svar, men inntil den tid kan andre graviditetstegn og symptomer vise at du er gravid.

Her er 17 tegn og symptomer på at du er gravid:

1.Du er kortpustet

Blir du plutselig andpusten av å gå opp trappene? Da kan det hende du er gravid. Det voksende fosteret trenger oksygen, noe som gjør at det blir litt mindre igjen til deg.

Les også: Dette skjer de første ukene som gravid

2.Såre bryster

Hvis det å ta på bh-en føles som mild tortur om morgenen, og du synes å se at brystene har vokst litt, kan det være et tidlig tegn på graviditet. Hvis du faktisk er gravid, er dette nemlig ikke innbilning. Brystene blir større, fordi både melkekjertler og vevet blir større.

Les også: Fem vanlige gravidplager

3.Trøtthet

Du klarer ikke engang å fullføre en side i boken din før du sovner, og kroppen føles sliten. Dette er vanlig i første trimester (de første 12 ukene av graviditeten), men går heldigvis over for de aller fleste.

4.Kvalme

De fleste kvinner føler kvalme når de er rundt seks uker på vei, mens andre merker det tidligere. Du kan føle deg kvalm på morgenen, ettermiddagen og kvelden, men dette vil sannsynligvis avta etter hvert. Prøv å spise mat som føles bra for magen, for eksempel kjeks.

5.Hyppige dobesøk

Hvis du plutselig ikke kan sove gjennom natten fordi du våkner og er fryktelig tissetrengt, da kan det være et tegn. Under graviditeten produserer kroppen ekstra mye væske, og den voksende livmoren presser på. Da blir det vanlig med mange dobesøk.

Les også: 12 søvntips til gravide

6.Hodepine

Endringer i hormoner kan føre til hodepine hos mange når de er gravide. At du har vondt i hodet kan derfor være et symptom på graviditet.

Les også: Følg din graviditet – uke for uke

7.Ryggplager

Er korsryggen litt sår? Omtrent halvparten av alle gravide har ryggsmerter eller bekkenplager. Tidlig i en graviditet skyldes disse nærmest menstruasjonsaktige smertene at livmoren vokser.

8.Kramper

Er det PMS eller graviditet? Det er vanskelig å si, men hvis det kjennes ut som at du har kramper, kan det være livmoren din som strekker seg ut for å bli klar for en baby.

9.Cravings eller avsmak for mat

Plutselig kan du få helt dilla på sitrus, eller kanskje fisk frister veldig mye. Noen finner også matvarer de ikke takler i det hele tatt lenger. Hvis du opplever slike matproblemer, kan det være kroppen din som forteller deg at du er gravid.

10.Forstoppelse og oppblåsthet

Du er bombesikker på at buksa passet forrige uke. Nå føler du deg bare veldig oppblåst. Det kan være fordi fordøyelsessystemet jobber saktere. Selv om fosteret fortsatt er bitte lite – bare et embryo – har også livmoren begynt å vokse, noe som også fører til at magen vokser.

11.Humørsvingninger

Fyrer du deg opp bare mannen din bommer på å kaste sokken i skittentøyskurven? Hvis du føler deg hormonell og gretten kan det være fordi kroppen din må tilpasse seg graviditetshormonene. Heldigvis kan du forsikre mannen din om at det vil gi seg etter hvert.

12.Håret er annerledes

Hvis håret føles annerledes enn vanlig, kan det være et tidlig graviditetstegn. Noen opplever at håret er vanskeligere å gre enn vanlig, mens andre får tykkere og blankere hår under graviditeten.

13.Forhøyet kroppstemperatur

Din vanlige kroppstemperatur er den du våkner med om morgenen. Den kan øke etter at du har hatt eggløsning, og gå tilbake om du skulle få menstruasjon. Hvis den vedvarer i flere uker kan det være et tegn på at du er gravid.

14.Økt følsomhet for lukt

Noen blir veldig følsomme overfor lukter. Kanskje du ikke takler lukten av søppel, som du før ikke har lagt særlig merke til.

15.Svimmelhet eller besvimelse

Hormonendringene, lavt blodsukker eller blodtrykk kan føre til at du blir svimmel, eller til og med besvimer. Sørg for å spise nok mat, og pass på at du ikke blir dehydrert.

16.Småblødning

Har du fått mensen? Hvis det bare er litt, og noen dager tidligere enn forventet, kan det være at egget fester seg i livmoren, og forårsaker en liten blødning.

17.Forsinket menstruasjon

Forsinket menstruasjon er et av de aller tydeligste tegnene på graviditet. Dersom syklusen normalt sett er stabil, men du plutselig går over tiden, da bør du ta en tur på apoteket.

Enda sikrere enn tidlige graviditetstegn

Hvis du venter på å bli gravid, har du lett for å tolke alle mulige endringer som tegn på graviditet. Er du i tvil bør du kjøpe en graviditetstest. Hvis resultatet er negativt, og du fortsatt ikke har fått menstruasjonen tilbake, kan det hende du tok testen for tidlig. Vent noen dager og prøv igjen. Enkle hjemmetester på graviditet får du kjøpt på apoteket og i enkelte dagligvarebutikker.

Kilder: HelsenorgeNorsk HelseinformatikkDr. Greve Pharma

Tommelfingerregler for tidlige graviditetstegn:

  • Følg med på viktige tegn for å se om du er gravid.
  • Hvis kroppen er mer sliten enn vanlig, kan dette være et tegn på at du er gravid.
  • Forandringer i kropp, hår og sanser kan også tyde på dette.

Flere artikler om graviditet: