12 søvntips til gravide

12 søvntips til gravide

Gravid
12 søvntips til gravide

I løpet av graviditeten kommer kanskje kramper, rare drømmer og en sparkende baby i veien for din gode nattesøvn. Möller’s gir deg gode råd, slik at du kan redde søvnen. 

1.Kramper i bein

Har du så mye kramper at det går utover nattesøvnen, kan du ta kontakt med legen din. Ellers kan det hjelpe å presse dem mot sengegavlen, eventuelt å stå på det beinet du har krampe i. Noen hevder at det hjelper med en ulltråd knytt rundt hver ankel hver natt – test det ut!

2.Sjekk madrassen din

Finn ut om den er god nok for deg og magen din. Ettersom du blir tyngre (og tykkere), krever det mer av sengen. Jo tyngre du er, desto hardere skal madrassen være. 

3.Kjølig soverom

Soverommet skal være kjøligere enn vanlig når du er gravid, fordi du svetter mer. Får du klager fra sidemannen får du gi ham et par ullsokker! 

4.Ligg på siden

Mot slutten av graviditeten kan det være ubehagelig å ligge på ryggen, og det kan faktisk skade fosteret. Livmoren kan klemme på venen som fører blod tilbake til hjertet fra bena, som kan føre til lavt blodtrykk slik at du blir uvel og svimmel. 

5.Bruk puter

Mange kvinner sliter med å finne en god sovestilling når de blir høygravide, på grunn av den store og tunge magen. En pute mellom knærne, en under magen og en fast pute bak ryggen som støtte kan hjelpe deg til en bedre soveposisjon. Du kan eventuelt bruke en ammepute både til knær og mage. En ekstra pute under hodet kan gjøre det lettere å få puste. 

6.Sengen skal kun soves i

Sengen skal ikke brukes til noe annet enn å sove i. Unngå derfor tv-titting, lange leseøkter osv. (Men sex er lov.) Det samme gjelder for soverommet; ikke bruk det til for eksempel arbeidsværelse. 

7.Lag gode søvnrutiner

Ved å stå opp til samme tid hver dag får du en bedre søvnrytme. På samme måte er det et generelt søvntips å legge seg til fast tid om kvelden – og å gjøre som du vil gjøre med barnet: Innarbeid et sengetidsrituale. 

8.Mosjon er bra

Det er bra å være aktiv mens du er gravid, men ikke tren like før du skal legge deg. Avslutt treningsøkten 3–4 timer før leggetid, og bruk de siste timene til avstressing. 

9.Ikke spis for mye eller drikk kaffe før du legger deg

Kaffe er ikke bra for nattesøvnen, og du bør heller ikke innta et stort måltid de siste tre timene før du skal sove. Men som gravid er du nok mer sulten enn ellers, så det kan være en god idé å spise et lite måltid før du skal sove, slik at du ikke er skrubbsulten når du våkner. En kopp beroligende koffeinfri te kan også hjelpe. 

10.Stå opp

Hvis du ikke får sove – stå opp. Sengen skal forbindes med søvn, så unngå å ligge i mørket og spekulere. Du bør imidlertid ikke tenne for mye lys! Lys virker nemlig oppkvikkende, så da får du i hvert fall ikke sove igjen. 

11.Bekymringer

Hvis du ligger og tenker på alt som bekymrer deg før du skal sove, blir det vanskeligere å falle i søvn. Ta en halvtime hver dag hvor du tenker over dem, slik at du på natten vet at disse tankene kan utsettes til neste dag. Eller så kan du bli enig med deg selv om at du ikke kan kontrollere hva som kommer til å skje, og derfor slå deg til ro med det. 

12.Når du ikke får sove

Tenk at du i det minste får hvile. Det er også en slags restitusjon. 

Kilder: Voresbørn.dk, Nasjonalt kompetansesenter for søvnvansker, Apotek1, Nettdoktor, Kidshealth.org 

Tommelfingerregler 

  • Kontakt lege ved alvorlige smerter eller f.eks store kramper som forstyrrer nattesøvnen. 
  • Bruk en hard madrass. 
  • Overdriv med puter rundt hele kroppen. 
  • Sørg for gode søvnrutiner. 
  • Drikk koffeinfri te og spis et måltid tre til fire timer før leggetid. 
  • Stå opp hvis du ikke får sove. 

 

Les også: