10 tips for deg som er trøtt og sliten

10 tips for deg som er trøtt og sliten

Vitaminer og mineraler
10 tips for deg som er trøtt og sliten

Våkner du like sliten som du la deg? Kanskje du trenger å stoppe litt opp og tenke på deg selv for en gangs skyld? 

Småbarnsforeldre setter ofte seg selv og sine egne behov til slutt. Når alt fokus er på de små, kan det føre til slurvete kosthold og lite søvn, som igjen gjør deg sliten og slapp. Her er 10 enkle tips til mer energi i hverdagen. 

1.Trening og aktivitet 

Trening er måten å komme seg ovenpå og få overskudd på, men kan være vanskelig å få presset inn i hverdagens hektiske timeplan. Men kanskje du kan legge inn en løpe- eller sykkeltur på vei til jobb eller barnehage? Det finnes mye forskjellig utstyr som kan muliggjøre dette, som f.eks løpevogner, sykkelvogner, fraktesykler osv. 

Les også: 

2.Vitaminer hver dag

Vitaminer er nødvendige for kroppens energiomsetning. Om du følger rådet om å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen, er du sikret et bra inntak av de fleste viktigste vitaminene. D-vitamin finnes imidlertid i få matvarer, men omega 3-tilskudd som Möller´s Tran er en god kilde.

3.Spis frokost 

Det er ikke bare barna som trenger frokost, de voksne trenger også en næringsrik start på dagen. Studier viser at mennesker som spiser frokost hver dag føler seg bedre både mentalt og fysisk, sammenlignet med de som dropper dette viktige måltidet. 

4.Drikk vann

Bytt ut en av kaffekoppene med et glass vann. Selv om koffein kan virke oppkvikkende der og da, gjør et høyt inntak av kaffe at energinivået ditt blir lavere på generell basis. Ofte kan det virke minst like energigivende å drikke et glass friskt vann. Selv mild dehydrering kan føre til treghet i blodomløpet, slik at kroppen må jobbe hardere for å føre det til celler og organer, og gjør at du føler deg utmattet. 

5.Hør på musikk 

Få ting har så sterk effekt på humøret vårt som musikk. Forskning bekrefter at musikk gjør at du trener bedre, blant annet fordi du lettere ”glemmer” at du er trett og sliten. Så lag en spilleliste med positive, energiske sanger som du kan sette på – høyt – når du er sliten. Å danse øker effekten av dette tipset. 

6.Spis jevnlig

Sørg for jevnlige tilskudd av energi. For at blodsukkeret og energinivået skal holde seg stabilt gjennom dagen, er det smart å spise små måltider hver tredje til fjerde time. Prøv å få i deg en blanding av gode karbohydrater, proteiner og de sunne fettypene. 

7.Får du nok jern?

Pass på at du får i deg nok jern. Symptomer på jernmangel er slapphet, trøtthet, svimmelhet, hodepine og nedsatt arbeidskapasitet. Dersom du er i tvil om din jernstatus, bør du kontakte lege for å få den undersøkt. Eksempler på jernrike matvarer er blodpudding, leverpostei, storfekjøtt, fjærfe, blåskjell, grove kornprodukter, jernberiket brunost og prim, spinat og grønnkål. 

8.Pust

Stopp opp og ta noen dype pust med magen. Når vi er stresset puster vi ofte i korte drag, noe som gir deg lite oksygen og bare gjør deg mer stresset og sliten. 

9.Sov bedre

Sov bedre med lavere soveromstemperatur. De fleste av oss har det for varmt når vi sover, det beste er om temperaturen ligger mellom 12 og 24 grader. Blir det for varmt eller for kaldt, vil du ha større vansker med å sove. 

10.Nok fiber

Få langvarig energi med fiber. Fiber jobber seg inn i blodstrømmen i sakte tempo, noe som gjør at energien fra maten varer lengre. Den anbefalte dagsdosen er 25-30 gram, mens de fleste bare får i seg 10-15 gram.