10 supre ideer til familieferie

10 supre ideer til familieferie

Aktiviteter og moro
10 supre ideer til familieferie

To uker på et hotell i syden med alt inkludert kan være deilig og avslappende, men det er ikke alle barnefamilier det passer for. Her er ti kreative og morsomme idéer for dere som skal på ferie med barn. 

Lei et feriehus

Fullt utstyrt kjøkken, romslig stue og deres helt private uteområde – lite er deiligere enn å ha et helt eget hus i ferien. Ferieboliger til utleie fins i de aller fleste europeiske land, enten drømmeferien går til Danmark, Italia eller Montenegro. Gå sammen med et eller flere vennepar med barn i samme alder, så kan barna leke med hverandre. I tillegg kan foreldrene bytte på å være barnevakt og å passe på rundt svømmebassenget. Så får dere litt tid til å være kjærester på ferien også.

Dra på bilferie

Husker du alle de lange timene i en kokvarm bil på tidlig 90-tall? Nå har bilene fått aircondition og større plass, veiene er bedre og GPS-en sørger for at dere slippe å kjøre feil. Start gjerne med ferga til Kiel i Tyskland, så hopper dere over én lang dagsetappe hver vei. Legg opp til korte kjørestrekninger, og ikke vær redd for å bruke autobahn innimellom. Er barna urolige i baksetet, kan dere finne på morsomme billeker.

Storby i tegnefilmens spor

Storbyferier er stas for alle aldre. Og det samme kan faktisk sightseeing være. Det gjelder bare å være litt lur. Bestill inngangsbilletter på nett på forhånd, så dere slipper å stå i lange køer. Legg inn rikelig med ispauser, og begrens dere til én severdighet hver dag. Ukene før turen bruker dere til å forberede barna. Paris blir tross alt mye morsommere hvis de har sett «Ringeren i Notre-Dame» og «Aristokattene», «Asterix inntar Rom» er perfekt før Roma-turen. Det finnes dessuten flere fine barnebøker som tar for seg ulike byer.

Gjør noe helt annerledes

Spesielle hotellopplevelser behøver ikke være forbeholdt voksne. En rekke hoteller er perfekte til å sette fantasien i gang. Et hett tips er Paulsens Hotell i Lyngdal, som gir følelsen av å reise tilbake til oldemors tid – vann skjenker du fra en bøtte på bardisken, og nattpotten står under sengen. Veggli Vertshus i Numedal tilbyr overnatting i gamle togsovekupeer og utflukter med dresin. Og i både Brumunddal, Engerdal, Gjerstad og ved Prekestolen kan du bo på høyde med ekornene i en tretopphytte.

Tøffere enn toget

Interrail er slettes ikke bare for ungdom eller godt voksne med masser av tid. Togreiser er også godt egnet for barnefamilier. I togkupeen er det jo rikelig med plass, barna trenger ikke å sitte fastspent, restaurantvognen lokker med mat og avbrekk, og en del klarer til og med å sove seg fra by til by. I tillegg slipper dere sikkerhetskontroller, ankommer byene midt i sentrum, og kan reise videre til neste stasjon nær sagt når som helst. Det går jo alltid et tog.

Sakteferie i kanalen

Glem sjøbein, sjøsyketabletter og stressede unger. På kanalbåtferie i Storbritannia glir familien i stedet i sakte tempo gjennom grønne enger og sjarmerende landsbyer – med ekstra spenning hver gang en sluse nærmer seg. Noen av dem er bemannet, andre håndterer dere selv. Det er slettes ikke vanskelig! Det aller mest spektakulære kanalen er Pontcysyllte Canal i nordøstre Wales, hvor dere blant annet kjører over en akvedukt 38 meter over bakken.

Gøy på landet

Hvis barna elsker dyr, er det ingenting å lure på. Da er en bondegårdsferie tingen! Både i Norge og utenlands kan dere overnatte på gårder hvor gjestene får delta i stellet av dyrene, blant annet Konstali gård i Sira, Langedrag, Brimi sæter ved Vågå og Håvardsrud seter i Tinn. Ønsker dere å reise litt lenger vekk, er blant annet 20 gårdsovernattingssteder i Tirol sertifisert som ekstra barnevennlige. Liknende gårder fins også iblant annet Frankrike og Storbritannia.

Les også: Morsom quiz om dyr  

Tenk langt

Det trenger ikke å være slutt på langreisene selv om dere har fått barn. Både USA og Thailand er glimrende reisemål for hele familien, enten det er New York, Miami, trikkene i San Francisco en thailandsk øyperle som frister aller mest. Et godt tips er å velge natt-flyvning. Da kan de håpefulle sove seg hele veien frem, og plutselig påstår de hardnakket at det er kortere til Bangkok enn til Dovre.

Ut i naturen

Naturen er en eneste stor lekeplass og laboratorium, full av muligheter for utfoldelse og utforskning. Bruk den! Uansett om målet er nærmeste skogholt eller høyfjellet, og om turen går til fots, med sykkel eller kano, er det imidlertid noen ting som må være på plass. Først og fremst må dere sørge for nok mat og drikke, gode klær, rikelig med tid til pauser og et realistisk mål for turen. Boken Harvest hakkespettbok er full av gode tips til barnlig turglede. En billig familieferie.

Ikke undervurder barna

Hvem har egentlig sagt at barn ikke kan gå på kunstutstilling eller museum? For mange barn kan slike ting tvert imot virkelig sette fantasien i fri flyt. Og det samme gjelder mange andre «liksom–voksne» turistattraksjoner. Tenk for eksempel på gamle borger, slott og ruiner, de passer jo perfekt til eventyr og annet som barn syns er midt i blinken.

Tommelfingerregler for familieferier:

  • Egen feriebolig kan være en smart løsning på ferie. Slå deg sammen med andre barnefamilier.
  • Bestill billetter på diverse nettsider på forhånd, så sparer dere tid.
  • Vær kreativ ved valg av eventuelt hotell.
  • Tog, båt og bil kan også være fine transportmidler.
  • Barn kan være med på ferier selv om destinasjonen er et stykke unna, se etter natt flygninger.
  • Ferier i vakre naturomgivelser, på gård eller museum-besøk er også gøy for de små!

Se også: