Hva er omega 3 egentlig?

Omega 3 er et begrep som stadig dukker opp når det snakkes om en sunn livsstil. Men hva er omega 3, og hvordan sørger du for å få nok av det?

De langkjedede omega 3 fettsyrene som har en dokumentert, gunstig effekt på helsen vår finnes i fete marine kilder. Kroppen vår produserer ikke effektivt de lengste omega 3 fettsyrene selv, så vi er nødt til å få disse velgjørende fettsyrene gjennom kosten. Men hva bør du i så fall spise?

Naturlig marin omega 3

Fete fiskesorter som makrell, sardiner, laks, ørret, ansjos og sild inneholder rikelig med marine, langkjedede fettsyrer. Denne typen omega 3 inkluderer EPA- og DHA-fettsyrer, og Helsedirektoratet anbefaler at man spiser 300-450 gram fisk per uke. Det tilsvarer to til tre fiskemiddager i uken, og inkluderer ikke skalldyr og annen sjømat, selv om disse matvarene gjerne kan inngå i et sunt kosthold.

Les også: Tran og omega 3

Andre omega-3 kilder er også nyttige

Vegetabilske kilder kan også inneholde omega 3, men denne typen omega 3 har kortere fettsyrestruktur enn de marine kildene, og har andre funksjoner i kroppen. De vegetabilske omega 3 fettsyrene kalles alfa-linolensyre (ALA), og er også gunstig umettet fett som finnes naturlig i valnøtter, gresskarfrø, chiafrø og flere planteoljer. Disse fettsyrene kan kroppen selv omdanne til EPA og DHA, men denne prosessen er svært ineffektiv og det er derfor lurt med påfyll av de marine fettsyrene gjennom kosten.

Les også: Omega 3 kilder du kanskje ikke visste om

Omega 3-tilskudd

«Kroppen er vår hage, og viljestyrken er vår gartner», sa William Shakespeare for nesten fem hundre år siden. Lite har endret seg siden den gang. Skal vi ta vare på kroppen vår, må vi gjøre en egeninnsats, og denne egeninnsatsen krever viljestyrke. Det er ikke alltid middagskabalen går opp slik at det står fisk på bordet to til tre ganger i uken, og da kan det være greit å spe på med et omega 3-tilskudd. En teskje tran (5ml) gir et godt påfyll av omega 3 for både barn og voksne.

  • Var dette relevant?
  • ja   nei