Derfor anbefaler leger å gi tran til barna

Helsesøstre og leger landet rundt anbefaler tran fra fire ukers alder. Men kunne det ikke like godt vært D-vitamindråper?

Som nybakt mor har du gjerne et hav av spørsmål, og da er det godt å komme til helsestasjonen. Her får du bekreftet at alt står bra til med babyen, og gode, sikre råd av helsesøster og lege. Vi har spurt helsestasjonslege Randi Kasin, ansvarlig for legekontrollene på helsestasjonen i vestlandskommunen Suldal, om hvorfor hun anbefaler å gi tran til spedbarna.

Randi Kasin, helsestasjonslege
Randi Kasin, helsestasjonslege

LES OGSÅ: En daglig skje med viktige næringsstoffer

Anbefaler du alle mødrene som kommer innom på kontroll å gi tran til barna sine?

– Ja, jeg tar alltid opp dette ved 6-ukerskontrollen, da spør jeg om de gir tran til babyen. Morsmelk inneholder nemlig ikke vitamin D, og derfor anbefaler jeg alltid å gi et tilskudd av dette i form av tran, som inneholder vitamin D og gunstige fettsyrer.

Hvor mye tran bør babyen få?

– Du kan begynne med å gi spedbarna ½ teskje om dagen, og gradvis øke til 1 teskje, som tilsvarer 5 ml. Dette vil dekke dagsbehovet av vitamin D, som er på 10 mikrogram pr dag.

LES OGSÅ: 6 triks når du gir babyen tran

Men hvorfor anbefaler du nettopp tran, og ikke D-vitamindråper?

– D-vitamindråper inneholder ikke de sunne omega-3-fettsyrene, og det synes jeg er litt viktig at de får i seg. En annen fordel med tran i forhold til D-vitamindråper, er at det er billigere. Men de som ikke tar tran, anbefales å ta vitamin D-dråper. Hvorfor er vitamin D så viktig for barna? – Det er fordi barn er i en svært aktiv fase når det gjelder bygging av bein og tenner. Bein og tenner består av blant annet kalsium, og vitamin D er helt nødvendig for at kroppen skal klare å ta opp i seg kalsiumet fra mat og morsmelk. En konsekvens av for lite D-vitamin er rakitt, også kalt engelsk syke, som gir myke knokler og feilstillinger i beina. Rakitt var så å si utryddet i Norge inntil for få år siden, men nå har vi igjen fått noen tilfeller. Disse er nesten utelukkende blant mørkhudede innvandrere, som er avhengig av mer sollys for å lage nok D-vitamin i huden. Mørkhudede blir derfor anbefalt å ta ekstra tilskudd av D-vitamin.

LES OGSÅ: Hvorfor er det bra å ta omega-3 når jeg ammer?

I Helsedirektoratets anbefalinger for spedbarnsernæring er spesielt tran anbefalt som et tilskudd som man bør gi til spedbarn, fra fire ukers alder: Bruk av tran har lange tradisjoner i norsk kosthold. Tilvenning til og bruk av tran fra spedbarnsalder av vil legge grunnlag for en god kostvane som vil sikre tilførsel av vitamin D og omega-3-fettsyrer også senere i barneårene og i voksen alder.

En av omega-3-fettsyrene er DHA , som bidrar til normal utvikling av hjerne og syn** hos spedbarn. D-vitamin har også vist seg å være viktig for å ha et velfungerende immunforsvar.

Les alle Helsedirektoratets anbefalinger for spedbarnsernæring her!

** Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA

  • Var dette relevant?
  • ja   nei