Allergi eller forkjølelse – dette er forskjellen

Allergi eller forkjølelse – dette er forskjellen

Immunforsvar
allergi_forkjolelse_iStock

Nesa renner, hodet er blytungt og du nyser i et kjør. Er det allergi eller forkjølelse? Hvordan vite hva som er hva? 

Den store forskjellen er at forkjølelse ofte har feber og går over etter noen dager. En allergi vil ha vedvarende symptomer, forteller helsefaglig rådgiver Anna Bistrup hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
Hun får mange henvendelser fra folk med allergiplager, særlig når pollensesongen er over oss fra slutten av april til slutten av juli.
For noen kan sesongen vare fra februar/mars og helt ut i august.

Er det allergi?

… Eller er det forkjølelse?— Pollenallergi gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også gi symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Pollenallergikere kan også oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Årsaken til dette er at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten, opplyser Bistrup.

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon du får på grunn av et virus.
Symptomer er sår hals, slapphet og lav feber i starten, for så å gå over til nesetetthet, snue og hoste i løpet av 24 til 48 timer etter symptomene starter, ifølge Norsk Helseinformatikk.
Det er særlig denne siste delen av forkjølelsen som kan forveksles med pollenallergi.
Forkjølelse er veldig vanlig og noe av de fleste av oss får årlig. Særlig små barn under tre år er ofte utsatt.
En forkjølelse går som oftest over av seg selv, og de færreste trenger behandling. Det handler derfor mye om å lindre symptomer, som bruk av nesedråper, hoste- og slimløsende midler, og smerte- og febernedsettende midler.

 Viktig å behandle symptomene

Om symptomene vedvarer, er det viktig at du tar kontakt med fastlegen og får stilt riktig diagnose, slik at du får slått fast om det er faktisk er en allergi eller bare en seig forkjølelse.
Før du går til legen med mistanke om allergi, er det imidlertid grep du kan gjøre selv, som å kjøpe antihistaminer, øyedråper og nesespray på reseptfritt apoteket og ta det en periode.

— Det er viktig å behandle symptomene og sørge for at man holder sykdommen under god kontroll. Blir man symptomfri er dette en indikasjon på at man er pollenallergiker, forklarer Bistrup.

Kan allergi forebygges?

Allergi stammer fra gresk og betyr endret reaksjonsmønster.
Når man får allergi, får kroppen et endret reaksjonsmønster overfor stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene. Disse stoffene kalles allergener, og kroppen reagerer med å produsere antistoffer.
Det er ikke så lett å forebygge allergier, men en teori er at det kan forebygges hvis barnet får brystmelk de fire til seks første månedene.
Gravide bør unngå røyk og så bør man ha et best mulig inneklima.

Bør jeg ta en allergitest?

For å få kartlagt om det er allergi du har, kan du få utført en allergitest hos fastlegen.

— En vanlig legeundersøkelse kan ofte ikke vise om det dreier seg om allergi, eller for eksempel mer uspesifikk kjemisk overfølsomhet. Da trengs det spesielle allergitester i form av blod- eller hudtester (prikktest eller lappetest). Da er det viktig at du ikke tar antihistaminer de siste syv døgn før hudtesting, da disse kan hemme testreaksjonen, opplyser Bistrup.

Men husk at ingen allergitest er 100 prosent pålitelig.
Det er fullt mulig å ha allergi uten at allergitestene slår ut eller motsatt, derfor er sykehistorien din aller viktigst i kartlegging av allergi.
Det er ingen nedre eller øvre aldersgrense for å ta en slik test.

At allergitester ikke er helt pålitelige, bekreftes av lege spesialist Håvard Skjærvik ved allergiklinikken Arendal Spesialistsenter. Han har lang erfaring med å diagnostisere allergisykhommer.

Flere får allergi— Vær oppmerksom på at blodprøver og prikktest kan vise utslag på allergener, men uten at det er relaterte symptomer. Prøvene kan altså være falsk positive. Dette skjer svært hyppig ved matallergier, hvor 50-70 prosent er falsk positive. Matallergi-diagnoser får man stort sett kun gjennom kostprovokasjoner utført av spesialist med særskilt kompetanse. Det gjøres alt for få kostprovokasjoner i Norge, derfor er faktisk et flertall av personer med matallergier feildiagnostisert.

Mer enn 40 prosent av oss får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet — og andelen øker fra år til år.
Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer, mens 10-20 prosent har det som defineres som mer alvorlige allergiplager.

— Det er vanskelig å forebygge allergi. Det kan se ut som at matallergier kan reduseres hvis man fra seksmåneders-alderen introduserer forskjellige matvarer. De vanligste medisiner er allergitabletter. Over 50 prosent av pasienter med allergier i øvre luftveier kan utvikle astma, og flere allergier øker risiko for astma. Angitt generell tretthet og lite ork kan også være astmasymptom, derfor er presis diagnostikk nødvendig. Også små barn kan læres opp til å blåse lungetester, opplyser Skjærvik.

Kan allergi forsvinne?

Er det mulig å vokse allergien av seg om man får det som barn?

— Ja, man ser at noen barn vokser pollenallergien av seg og blir kvitt den etter hvert. Mens det for andre dessverre er noe som følger dem med inn i voksenlivet, opplyser Anna Bistrup hos NAAF.

Vil ikke nysingen gi seg og nesa fortsetter å renne, kan det altså være tegn på at du har allergi og ikke forkjølelse.
Du kan behandle symptomene ved å ta nesespray og antihistaminer, og merker du at du blir bedre av behandlingen, er det sannsynlig en allergi.
Ta uansett ved mistanke kontakt med fastlegen din for nærmere utredning. Da vet du om det er allergi eller en hardnakket forkjølelse og kan behandle deretter.

Forkjølelse — slik behandler du

  • Forkjølelse er en sykdom som går over av seg selv, og de færreste behøver noen form for behandling.
  • Drikk mye, f.eks. vann eller juice, det sies å ha en positiv effekt.
  • Om nødvendig kan smertestillende middel, paracetamol, brukes til å redusere ubehag og feber.
  • Slimhinneavsvellende nesespray eller saltvannsoppløsning lindrer pustebesvær og bedrer nattesøvn.

Allergi – slik behandler du

  • Hvis mulig, unngå kontakt med det du reagerer på. I mange tilfeller er det nesten umulig, derfor kan det være nødvendig å behandle allergiske symptomer med medikamenter.
  • Medisiner til lokalbehandling av nese og øyne er nesespray/pulver med steroider, øye og nesedråper med antihistamin, kromoglyater og nedocromil.
  • Vedvarer symptomene, ta kontakt med fastlegen for nærmere utredning for allergier

Kilder: Norsk Helseinformatikk, NAAF

 

Les også: