6 triks når du gir babyen tran

Helsedirektoratet anbefaler tran til alle barn fra de er fire uker. Men det er lettere sagt enn gjort! Eller er det kanskje mye lettere enn vi tror?

1. Unngå søl på klærne

Gi babyen tran på stellebordet, i badet eller andre situasjoner der de er nakne. Da gjør det ikke noe om de søler og gulper litt, og du slipper vanskelige tranflekker Babyen kan kanskje få holde litt i skjeen selv? Det er stas!

LES OGSÅ: Her er knepene som fjerner tranflekkene

2. Sprøytetrikset

Prøv å suge opp tranen i en plast-sprøyte (uten spiss, selvsagt), og sprut forsiktig inn i munnen på barnet. Eller la babyen suge på sprøyten selv!

Det beste tipset til helsestasjonslege Randi Kasin, er et hjelpemiddel som heter EasyTran.

– Det er en slags sprøyte, som på en enkel måte får tranen til å gli ned i svelget. Den selges på alle apotek, og gjør at spedbarnet svelger tran lettere.

LES OGSÅ: Derfor anbefaler leger å gi tran til barna

3. Distrahér dem

Borte-titt-tei- trikset, snakkende bamser, brrrom brrrom-bil… Muligheten for distraksjoner er mange. Snik skjeen inn mens barnet fryder seg, så er sjansen stor for at det svelges unna uten noen sure miner.

4. Lat som om de ikke får

Omvendt psykologi fungerer helt supert på småbarn. La hele resten av familien få først, og så får babyen ”mast seg til” en skje tran til slutt.

5. Gjør det til en kosestund

Gjør det til en fast rutine, og kombinér med en aktivitet som barnet liker ekstra godt. Kos med barnet, og fortell det hvor fint dere har det og hvor godt det er med tran. Selv om babyen kanskje ikke forstår ordene ennå, tolker den blikk og tonefall, og kan da forbinde tran med noe fint og hyggelig.

LES OGSÅ: Hvorfor er det bra å ta omega-3 når jeg ammer?

6. Kvitt deg med din egen tranfobi

– En del av oss voksne har nok noen fordommer mot tran, sier Randi Kasin.

– Mange har ikke tatt tran på årevis og har kanskje minner om at det smakte og luktet vondt. Og så ønsker vi ikke å påføre barna våre det som vi selv strevde med i barndommen. Smaken på tran har imidlertid blitt mye mildere de siste årene. Min erfaring som helsestasjonslege er at spedbarna tar tran helt greit. Noen liker det til og med. Men husk at tranen skal stå i kjøleskap og ikke bli for gammel, slik at den blir harsk.

  • Var dette relevant?
  • ja   nei