10 gode råd mot tørrhoste

10 gode råd mot tørrhoste

Immunforsvar
10 gode råd mot tørrhoste

Sliter du med plagsom tørrhoste? Få ekspertenes beste tips til hva du kan gjøre selv – og se hvordan du kan lage din egen hostesaft!

Tørrhoste er veldig vanlig og som regel helt ufarlig. Mange opplever tørrhoste etter forkjølelse og spesielt om vinteren er det mange som søker gode råd mot tørrhoste.

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv, før du trenger å gå til innkjøp av hostesaft og medisiner.

Oppretthold et normalt immunforsvar med Möller´s Tran

Lege, forfatter og foredragsholder Berit Nordstrand har skrevet barneboken «Atsjo», hvor hun forteller hva som skjer inni kroppen din når den blir syk, og hvordan kroppen jobber for å bli frisk igjen.

– Hvis du plages av tørrhoste er det viktig å få i seg nok væske, men uten å overdrive inntaket. Ofte kan varm grønn te eller urtete virke lindrende og spesielt hvis du bruker en teskje med kaldslynget honning i, tipser Nordstrand.

Lag din egen hostesaft

Plages du av tørrhoste anbefaler legen deg å lage deg din egen hostesaft, bestående av ingredienser som er supermat for immunforsvaret.

Nordstrand forklarer at sitronsaft sikrer en lavere pH for gode bakterier på slimhinnene, ingefær demper inflammasjon, honning inneholder plantestoffer som lindrer irritasjon i luftveiene, samtidig som den styrker kroppens normalflora og hjelper kroppen i kampen mot virus, mens det varme vannet kan virke lindrende.

Stress ned

Selv om fysisk aktivitet er viktig for å ha en sunn kropp og helse, anbefaler ikke Nordstrand å dra på trening når du hoster og ikke kjenner deg i form.

– Spesielt når du ikke kjenner årsaken til hosten, er det ingen hensikt i å presse seg på trening. Det er viktig å lytte til kroppen, så da vil jeg heller anbefale å lage deg grønn te med honning og stresse ned med en god bok eller film.

Å puste inn kald luft eller heller ikke heldig for deg som sliter med tørrhoste. Derfor bør du unngå de lange turene og også passe på at du ikke fryser.

Tørrhoste om natten

Er du plaget av irriterende tørrhoste om natten, kan du oppleve bedring ved å endre temperatur og liggestilling, ifølge kommunikasjonsansvarlig, fagredaktør og farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune i Boots Apotek. Det er flere årsaker til tørrhoste – ikke bare sykdom. De fleste av oss vet at røyking irriterer luftveiene, men også sterk parfyme, luftforurensning og fuktig inneklima er faktorer som kan bidra til tørrhoste.

Dersom du ikke får sove på grunn av hosten, råder farmasøyten å heve hodeenden av sengen. Men det er ikke nok med en ekstra hodepute, mener Nordstrand.

– Når vi står oppreist har vi mest blod i føttene, mens når du legger deg ned vil du få en annen blodfordeling i kroppen, som resulterer i at du får mer blod i luftveiene, litt trangere luftrør og mer hoste. Derfor er trikset å legge to tykke bøker under føttene på sengen i hodeenden, så hele kroppen får endret stillingen, forklarer legen og legger til:

– Gjerne ha et glass vann stående på nattbordet, og ta en shot med hjemmelaget hostesaft før du legger deg for å få en lindrende effekt til natten.

Kjerringråd mot tørrhoste

På nettet finnes det et hav av kjerringråd mot tørrhoste. Alt fra kamfer- eller mentolsalve på bena til hjemmelaget krydder te med honning og olivenolje er rådene.

– Mange av kjerringrådene mot tørrhoste handler nok mer om at tro kan flytte fjell, ler Nordstrand og legger til at både krydder og olivenolje inneholder polyfenoler som kan ha en lindrende effekt ved hoste.

Likevel vil hun heller anbefale personer som sliter med tørrhoste å lage seg en kopp grønn te med honning og gjerne tilsette litt ingefærshot eller revet ingefær. Men skal tekoppen ha effekt, er det viktig at den lages på riktig måte.

– Kok opp tevann til 70 grader og la teposen trekke i fire minutter. Da er temperaturen sunket til omtrent 50 grader og du kan ha en halv teskje med honning i. Skal du bruke honning som hostedempende medisin, bør du bruke 1 teskje.

Hoste – når bør du oppsøke lege?

Det kan være vanskelig å vite når du skal oppsøke lege. Thune mener det er viktig å være klar over at hosten ikke alltid skal stoppes.

– Ved influensa og forkjølelse kan hosten henge i noen uker, og det er faktisk helt normalt. Har man slim er det viktig at slimet hostes opp, slik at det ikke blir liggende i luftveiene, sier farmasøyten.

Både Nordstrand og Thune understreker at du ikke bør gå rundt med tørrhoste over lengre tid. Dersom ingen av rådene mot tørrhoste fungerer, bør du oppsøke lege hvis tørrhosten ikke gir seg etter 3-4 uker.

– Har du langvarig hoste uten noen innlysende årsak bør du oppsøke lege. Hoster du opp blod, har pusteproblemer, har høy feber kombinert med hoste eller hoste kombinert med sterke smerter skal du alltid undersøkes av lege, understreker Thune.

Råd mot tørrhoste

 1. Sørg for å drikke nok væske.
 2. Drikk grønn te med honning – og ha gjerne i litt revet ingefær.
 3. Lag din egen hostedrikk – se Berits oppskrift i saken.
 4. Hev hodeenden på sengen om natten.
 5. Legg deg til å sove på et kjølig soverom.
 6. Unngå trening som forverrer hosten.
 7. Unngå kald luft og unngå å fryse.
 8. Stress ned – sørg for å få nok ro og hvile.
 9. Å suge på halstabletter lindre hosten noe.
 10. Reseptfrie hostedempende legemidler.

Hva er hoste?

 • Hoste er kroppens måte å fjerne fremmede elementer fra luftveiene. Dersom det kommer fremmedlegemer, støv, slim og puss i luftveiene, eller hvis slimhinnen blir betent, utløser dette hoste.
 • Hoste oppstår ved sykdommer som irriterer luftveiene eller når det produseres mye slim. Derfor er hoste vanlig ved forkjølelse og influensa, men også ved en rekke andre sykdommer.
 • Flimmerhårene i luftveiene fanger opp fremmedlegemer og frakter disse oppover i luftveiene. Sammen med flimmerhår, er hosten, viktige faktorer som beskytter luftveiene mot sykdom.
 • Tørrhoste årsak: Tørrhoste er uproduktiv hoste hvor du ikke hoster opp noe slim. Tørrhoste er en irritasjonshoste som ikke har noen funksjon, bortsett fra at kroppen varsler fra at slimhinnene i halsen er irriterte.
 • Slimhoste årsak: Slimhoste er produktiv hoste som har som formål å få opp slimet fra luftveiene, som ellers kan bli liggende å skape grobunn for bakterier. Det er viktig å ikke dempe slimhosten, men heller behandle med slimløsende midler.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, lege Berit Nordstrand og farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune

Vi har spurt våre leser om råd mot tørrhoste og fikk gode tips og råd:

– Del en vanlig løk i 2 og legg den på et fat på nattbordet. Du stopper helt å hoste!

– En lege anbefalte å ta en spiseskje med solsikkeolje eller rapsolje da det smører bronkiene. Jeg prøvde det og det hjalp.