Man kan lage fiskeolje av alle typer fisk, men ikke alle typer fisk har spesielt høyt innhold av omega 3. Dette kommer av at ulike fiskearter, spiser ulikt i havet. Når du kjøper et omega 3 produkt er det derfor viktig å ikke kun se på mengden fiskeolje, men den faktiske mengden av omega 3. De nordiske næringsanbefalingene anbefaler at 1% av energien i kostholdet ditt bør komme fra omega 3, og dette tilsvarer ca. 1-1,2 gram hver dag.

Torsken lagrer fettet sitt i leveren, sammen med de fettløselige vitaminene A, D og E. Helt tilbake fra 1854 har vi i Møllers benyttet torskelever til å lage tran. I månedene februar-april foregår det årlige lofotfisket, der skreien kommer inn fra arktiske farevann for å gyte langs norskekysten. Torsken fiskes fra små fiskebåter, og dagsfersk lever ankommer trandamperiene som ligger plassert langs kysten. Ved å skånsomt dampe leveren, får vi ut den omega 3 rike oljen. Når oljen er dampet ut, beskytter vi den hurtig med nitrogen. Nitrogen er tyngre en oksygen, og legger seg derfor som et beskyttende lokk på oljen.

Oksygen er oljens verste fiende, fordi oksygen trigger oksidasjon. En harsk olje er en olje som i stor grad har blitt oksidert. Nitrogenbeskyttet olje fraktes så fra kysten i vest, til fabrikken i Peter Möllers vei i Oslo. Før råtranen slipper inn i fabrikken, sjekker vi den for oksidasjon og omega 3 innhold. Når råtranen har passert kvalitetskravene, begynner en liten reise; vi fjerner noe av det mettede fettet som naturlig finnes i torskeleveren, vi fjerner proteiner (derfor kan du ta tran selv om du har fiskeallergi!), vi fjerner rester av vann fra dampingen, vi renser for eventuelle miljøgifter og oksidasjonsprodukter og vi sjekker at alle nivåer av omega 3 og vitamin A, D og E er som de skal. Tranen tappes så på flaske, før den sendes ut til butikker i hele Norge. Før korken settes på flasken, dekker vi flaskeåpningen med nitrogen for igjen å beskytte tranen. Så lenge korken er på er tranen stabil i opp til to år, men når korken er tatt av og oksygen slipper til når vi heller fra flasken, er holdbarheten ikke lengre enn maks 3 måneder i kjøleskap. En barneskje (5ml) tran gir 1,2 gram omega 3.

Møllers har i likhet med mange andre aktører også omega 3 kapsler på markedet. Fordi det er lite plass i en kapsel, må man finne en fiskeart som naturlig har mye omega 3 slik at forbrukeren får i seg en god dagsdose. Alle våre kapsler er laget med fiskeolje fra ansjos og sardiner fordi disse fete fiskeslagene er spesielt rike, rikere enn torskelever, på omega 3.

Disse fiskeslagene lever blant annet i det kalde havet utenfor kysten av Chile og Peru. Leverandører av fiskeolje til Møllers produktene er nøye utvalgt og må tilfredsstille en rekke krav til kvalitet og bærekraftig fiske. Når fiskeråoljen ankommer fabrikken i Oslo, må den på lik linje som råtranen tilfredsstille oksidasjons og kvalitetskrav før vi tar den inn i fabrikken. Når oljen er godkjent for bruk, gjennomgår den mye av den samme reisen som tranen, der den renses og kvalitetssikres.

Forbrukerne våre stiller stadig strengere krav til renhet og kvalitet av våre produkter. For å vise at vi tar forbrukeren på alvor har vi utviklet en kvalitetsstandard, som verifiseres av DNV-GL som en uavhengig tredjepart. Du kan lese mer om denne verifiseringen her.